Симеон Николов: Няма такава държава!

  • 06 юни 2022 12:22

  • 3109
  • 0
Симеон Николов: Няма такава държава!
© бнт, бтв

Коментар на Симеон Николов, дипломат, публицист, експерт по международна сигурност. Той бе заместник-министър на отбраната 2005 – 2008 г.. Основател и ръководител на Център за стратегически изследвания в сигурността, отбраната и международните отношения. Също така е член на Атлантическия клуб и носител на неговата златна значка. За експертната си дейност е награждаван многократно както у нас, така и в чужбина. Главен експерт по "Международна политика и сигурност" в администрация на Президента.

Няма такава държава! Комисията по досиетата започна да обявява за втори, трети и кой ли път лица с принадлежност към ДС и да оправдава проверките си с поясненията, че разкритите лица са починали или че са напуснали поста си преди повече от 20 г. Например:

При проверката в Медицинския университет в София са проверени 37 лица. От тях с установена принадлежност към тоталитарните служби е едно лице, което е починало.

Проверката във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Двама души, единият напуснал поста 1996 г., другият 2000 г. /т.е. преди 26–22 г./. Защо повторно ги обявяват?

На 01 юни НС прие окончателно поправки в закона за обявяване принадлежност към ДС,

независимо дали вече лицето е било огласявано като служител или сътрудник при предишни проверки, което влезе в протворечие с решението на Върховния административен съд, което гласи, че Комисията по досиетата няма компетентност да обявява повторно лицата, чиято свързаност с бившите служби вече е обявявала. С това очевидно се спасява закриването на Комисията по досиетата, която отдавна е с изтекъл мандат, но е станала и ненужна.

Аргументът на депутатите от „Демократична България“, че законът не е завършил своята мисия, защото не е имало лустрация е абсолютно несъстоятелен.

Да си спомним, че в останалите източно европейски страни забраната за упражняване на дейност на определени държавни длъжности имаше срок от 10 –12 години в различните страни. А съответните Комисии отдавна бяха закрити! Но в България още паразитира такава структура.

Във време, когато хората изнемогват, а са изправени и пред още по–голям недостиг на средства да оцелеят, да прахосваш 9 млн. лева годишно плюс още толкова за сгради и леки коли, е престъпление!

Политици и депутати нямаха смелостта да признаят, че не бяха разкрити идеолозите, истинските виновници, а бе хвърлена колективна вина на всички работили за системата, включвайки дори и военните. Но да продължаваш да прикриваш прахосването на 9 млн. годишно вече е наглост! Да продължаваме да се оправдаваме, че няма пари за построяване на детски градини и да очакваме разширяване на Закона с проверки на внуците на това поколение или домашните им любимци? Няма такава държава!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3109 0

Свързани новини

Водещи новини