Красимир Кумчев за novini.bg: Защо Министерство на земеделието не прие моите предложения за градушките, щом няма по-добри?!

  • 03 юни 2022 15:16

  • 1946
  • 0
Красимир Кумчев за novini.bg: Защо Министерство на земеделието не прие моите предложения за градушките, щом няма по-добри?!
© личен архив

Земеделците от Златна Тракия започнаха своите протести от началото на тази седмица, заради унищожената им реколта от градушки в региона. Ледените късове попиляха труда на стопаните в 9 района в България преди дни. Защо противоградните системи у нас не се използват ефективно, така че да не се унищожава труда на все повече оредяващите производители на български плодове и зеленчуци? Какви мерки взема държавата през земеделското министерство и всичките си подразделения по места, както и безбройните агенции и комисии? Имат ли и самите стопани вина за провалената реколта? Разговарям с Красимир Кумчев, земеделски производител, агроексперт и консултант. Той бе номиниран за Фермер №1 на Златна Тракия/2003/, работи над 40 години на полето.

Имаме горчивия опит от м.г., когато на 28 август заради прелитането  само на 1 военен транспортен самолет беше унищожена реколтата в три Пловдивски общини.

Предвид войната в Украйна, трафикът на самолети над Пловдив и други части в страната е засилен, аз още на 7-ми април написах предупредително писмо до земеделския министър и до председателя на ресорната комисия в парламента. Обясних ситуация и направих предложение как да бъде решен проблема, защото градушки ще има, а и самолетите ще продължават да прелитат.

В тази ситуация, за да бъдат спокойни земеделските стопани, предложих да се локализират районите в държавата, където са изградени площадки за борба с градушките и има засилен трафик на самолети.

На стопаните от тези територии, да им се поеме на 100% от застрахователните премии, които те дължат на съответните дружества.

За мен е много учудващо, че голяма част от производителите нямат застраховки. Сега действащата наредба за съфинансиране на застраховките в селското стопанство повелява 65 на сто от застрахователната премия да се изплаща от държавата, а 35% да се поемат от самите производители. В числово изражение това означава , че стопанинът за 500 лева на дка застраховка, трябва да плати по 10,50 лева. Колкото струват две кутии цигари! Как е възможно да не искат да ги плащат за застраховка на своя труд?

Затова предложих на ръководителите на земеделието в държавата , на които писах преди повече от месец, да направят всичко възможно и чрез регионалните земеделски служби да предупредят земеделците, че който не си направи застраховка, няма да бъде обезщетяван по никакъв начин от държавата. Мисля, че това е справедливо.

За съжаление обаче не получих никакъв отговор от адресатите на моя апел и ето че сега тръгнаха пак протестите.

Припомням, че градушките падат най-интензивно през месец юни.

Така че проблемите в тази сфера тепърва предстоят, недоволствата сред хората ще ескалират.

Ще уточня също така, че на нас още не са ни изплатени застраховките от пораженията от градушките миналата година!?

Не твърдя, че моите предложения са най-добрите, напротив, аз съм толерантен човек и ако някой там, в министерството, има по-добри идеи и предложения какво да се прави и как да се реши този проблем, то нека го направят. Но нищо такова няма на хоризонта.

Според мен нехайството, високомерието от страна на управляващите през годините та до днес към земеделието, се дължи на некомпетентност. Аз не си позволявам да давам акъл в други области. Но това го работя десетилетия наред и имам определени успехи и постижения в моята област. Затова си позволявам да правя предложения за по-добро. Не ми се иска да помислям дори, че някой умишлено и целенасочено иска да унищожи селското ни стопанство.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1946 0

Свързани новини

Водещи новини