Циганската махала във Варна замърсява морето при всеки порой

  • 22 юни 2012 15:30

  • 2081
  • 2
Циганската махала във Варна замърсява морето при всеки порой
©

При силен дъжд от ромската махала във Варненското езеро се изливат всевъзможни боклуци. За това алармира Дарина Иванова, председател на Морски клуб "Приятели на морето", цитирана от Дарик. Наблюденията на Иванова и колегите й показват, че при всеки порой езерото ставало като „килим от пластмасови бутилки, колички, кукли, гащи и чорапи". От езерото боклуците пък поемали към морето.

Морето край Варна, където има много хора, не е от най-чистите. На юг и север от морската столица, където има по-малко хора, е по-чисто, смята председателят на морския клуб. В морето можело да се намери всичко, като пластмасата и автомобилните гуми били в изобилие Никак не били рядкост части от облекла, различна храна и дори цели пакети с памперси.

Рибарите също допринасяли за замърсяването. При миенето на мрежите се отделял органичен отпадък, който се превръщал в тиня на дъното. По плажовете без концесионери пък липсвали кошчета и контейнери за отпадъци.

Морските кончета са като лакмус за чистотата на морето. Наличието им показва, че водата в района е сравнително чиста, сподели опита си председателят на "Приятели на морето".

Като oрганизация с идеална цел на доброволци и специалисти, които възпитават младите хора в дух на отговорност и ангажираност към проблемите на околната среда и устойчивото развитие, от Морски клуб "Приятели на морето" това лято организират поредната кампания, свързана с опазване чистотата на плажовете и морето. Инициативата е кръстена "Спасители на плажа".
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2081 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
borko

2014.09.21 | 19:03

2
Е това беше новината на десетилетието.Всеки знае ,че абсолятно всички градски плаже във Варна са под всякакво ниво.Боклуци,лайна и прочие.Но пък като гледам и на хората не им пука особено.Избягвам да ходя на плаж във Варна,може би само плажа на Галата е приличен и следващите Фичоза и Паша Дере.

2014.09.21 | 19:03

1
къде си кметее

Добави коментар

Водещи новини