В готовност за протести: От български театри с искане към властта за по-високи заплати

  • 29 май 2022 13:29

  • 506
  • 2
В готовност за протести: От български театри с искане към властта за по-високи заплати
© Novini.bg/ Canva

Недоволство в театъра. Актьорите настояват за по-високи заплати и предупреждават за протести.

Младият актьор Мак Маринов играе по 15 представления на месец. Споделя, че заплатата, която получава от театъра, е крайно недостатъчна.

Биков и Боршош с искане за сградата на Младежки театър, пишат на премиера и министър Атанасов

„Успявам просто да отида следващия месец на работа и нищо повече от това. Много актьори работят като бармани, като сервитьори, което е безумие“, казва артистът.

Директори на театри също се оплакват от липса на достатъчно средства.

„За мен е много важно да се разбере, че театрите в тази ситуация имаме нужда от 100-процентово покриване на фонд работна заплата, за да можем да продължим и да съхраним това, което сме направили“, обясни директорът на Сатиричния театър в София Калин Сърменов.

От Съюза на артистите настояват, с актуализирането на бюджета за следващата година, да бъдат вдигнати и парите за култура.

„В целия наш сектор на сценични изкуства работят около 6000 души. Това, което искаме, не е много. Искаме началната стартова заплата в нашия сектор да се увеличи от 900 лв. на 1500 лв.“, каза председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

„Министърът на културата не може с магическа пръчка утре да направи заплатите някаква цифра. За актуализацията още не сме говорили с министъра на финансите“, коментира Атанас Атанасов, министър на културата.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, актьори се заканват да протестират преди представленията си.

Радина Лазарова
506 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.05.29 | 16:20

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

2022.05.29 | 14:13

1
И Фандъкова каза, че найнчесто чува "искам"

Добави коментар

Водещи новини