Зърнопроизводителят Костадин Костадинов за novini.bg: Чиновници ни вкарват в омагьосани кръгове, от които се чудим как излизаме

  • 27 май 2022 10:32

  • 3478
  • 0
Зърнопроизводителят Костадин Костадинов за novini.bg: Чиновници ни вкарват в омагьосани кръгове, от които се чудим как излизаме
© darikNews.bg, булфото

Има ли опасност в България, да останем без зърно? Каква е ситуацията с държавния резерв и застрашени ли сме от продоволствена криза? Кои са най-големите препъни камъни пред производителите на зърното? Разговарям с Костадин Костадинов, земеделски производител от района на Добрич,който се занимава с това от 1993 година насам, т.е. през целия т.нар."преход". От 4 години той е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, като преди това също е работил за организацията като председател на Добруджанския съюз на производителите на зърно.

Риск да останем без зърното тази година няма да има, тъй като реколтата засега е добре и всички големи комбинати и търговски дружества са се запасили до септември.
Държавният резерв е едно, а осигуряването на продоволствената сигурност на страната ни, съвсем друго. Твърдят, че  в резерва имало достатъчно зърно, но не казват колко, защото било държавна тайна.
Колкото до количествата зърно, които трябваше да се купят за продоволствената сигурност на страната ни, до момента не се прави нищо. Изпуснаха благоприятния момент, когато зърното беше на добри цени и осигуреният ресурс от държавата щеше да стигне за големи количества. Но някои колеги подведоха управлението и до момента не е изкупено и едно зрънце...

Един от най-големите проблеми при нас е по отношение на предстоящата жътвена кампания, която трябва да започне до месец. В Северозападна България, в Златия край Плевен и други части от страната има суша и житата съхнат. Не по-малко тревожно е поскъпването в размер на три-четири пъти, спрямо м.г. на всички консумативи, които ползваме.

Притесняваме се дали ще можем да осигурим гориво за предстоящата жътва, макар и доста по-скъпо.

Фактор, който не бива да се подценява също така е повишаването на заплатите.
Не можем да си позволим да си загубим работниците заради малки заплати.
Несигурно е нашето производство както от прищевки на климата, така и по отношение на административни неуредици - ето, ЕК пак са върнали Стратегическия план за развитие. Не е лесно да се работи на сляпо, както се казва, а ни поставят в такива условия. Аз примерно вече цяла седмица обикалям по ведомствата заради тол таксите. Създаваните наредби през годините от чиновници, които не са експерти в земеделието, ни вкарват в омагьосани кръгове постоянно, от които се чудим как да излезем.

Всевъзможни анализатори от сутрин до вечер дрънкат небивалици за земеделието по медиите.

Не може не специалисти да определят насоката на работата ни.

Аз не бих си позволил да давам акъл на някой неврохирург как да си върши работата. От земеделие обаче всеки се прави, че разбира. Това създава хаос.
Нашата асоциация започва информационна кампания по отношение на Стратегическия план и какво ни предстои за следващия програмен период, за да запознаем всички наши членове какво да правят. По график на определени дати в цяла България нашите производители ще се запознаят подробно с плана. През юни ще направим инициативата "Хляб на мира", а старта на жътвената кампания за 2022 година ще бъде в Стара Загора.
 

Аделина Делийска
3478 0

Свързани новини

Водещи новини