Божидар Божанов: Има съмнения, че Пощите не са имали активна антивирусна програм

  • 27 май 2022 10:16

  • 289
  • 1
Божидар Божанов: Има съмнения, че Пощите не са имали активна антивирусна програм
©

Има съмнения, че Пощите не са имали активна антивирусна програма. Това обяви в интервю за бТВ министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по повод кибератаката, която блокира работата на „Български пощи“ за седмици.

Почти всичките им дейности и услуги са възстановени и софтуерът им е по-защитен, уточни министърът.

„Български пощи“ възстановява плащанията за местни данъци и такси

Относно хакерската атака срещу сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) той обясни, че тя е имала за цел да срине сайта, но е била неуспешна. Не е имало опит да се теглят данни.

МОН е едно от министерствата с доста високо ниво на сигурност, подчерта Божанов.

Министерството на електронното управление подпомага и организацията на планираната отстъпка от 25 ст. до 50 литра гориво за физическите лица месечно. Тя е част от антикризисните мерки на правителството.

„Финалният вариант е, че трябва да бъдат надградени софтуерите на бензиностанциите, с които да докладват директно на НАП данните. За ползване на отстъпката ще трябва да се представи талон на автомобила. От него става ясно, че е колата е лична, а не на фирма“, обясни министърът.

По думите му софтуерът може да е готов да 1 юли.

Десислава Станева
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.28 | 11:07

1
А ние мислим, че просто не ви мина номера с разграбването на пощите. А твоето министерство, което хрантутим всички ние, защо не откри това преди инцидента?Хайде холан, ние не ядем доматите с колците, политически шарлатани..

Добави коментар

Водещи новини