Мария Габриел: Отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий за знанието като ценност и сила

  • 24 май 2022 15:15

  • 2424
  • 9
Мария Габриел: Отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий за знанието като ценност и сила
© Представителство на ЕК в България
Слушай новината Слушай новината

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички? Също тъй слънцето не свети ли на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух?“ Тези думи на Константин-Кирил Философ във Венеция преди 1155 години по време на прочутия Венециански диспут и днес носят най-европейското послание - обединени в многообразието. Днес с признателност се прекланяме пред живота и делото на славянските първоучители – светите братя Кирил и Методий. Този ден е част от многовековната ни история на държава с дълбоки европейски корени, ценности и традиции“.

Това заяви българският еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова при откриването на международен форум, посветен на българското културно наследство и лингвистика „България за променящото се бъдеще на Европа“, в престижния университет Ка Фоскари – Венеция. Сред инициаторите на събитието е проф. Илияна Кръпова – ръководител на секция „Изследвания върху Източна Европа“. Участие взе и ректорът на Университета Тициана Липиело, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Млади хора ще разговарят с еврокомисаря Мария Габриел за бъдещето на Европа

Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова наблегна на три важни аспекта. На първо място, това е приносът на делото на Кирил и Методий за културното и езиково многообразие на Европа. Те създават буквите, на които днес пишат и четат 300 милиона души. Това е третата азбука на Европейския съюз. Именно затова папа Йоан Павел II обявява светите братя за покровители на Европа. Те са мост между Изтока и Запада, допринесли за културното израстване на Стария континент. Комисар Габриел подчерта и значимостта на старобългарския език и старобългарската литература, чрез които се развива книжовната дейност на Кирил и Методий и учениците им. „Това е първата европейска литература, написана на говорим език, обогатен и издигнат в ранг на книжовен. Истинска съкровищница на българския език в неговото развитие“, отбеляза българският еврокомисар. 

Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова изрази и своята признателност към всички библиотеки, образователни и културни институции,  допринасящи за съхраняване и популяризиране на това езиково и културно богатство. „Нека съхраним знанието и го предадем на следващите поколения. Наш дълг е да популяризираме делото на първоучителите дарили ни с буквите и то да бъде по-добре познато от всеки един европейски гражданин“, заключи българският еврокомисар.

По време на работното си посещение Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова проведе и дискусия със студенти от департамента по лингвистика и чужди езици в Ка Фоскари на тема „Младите хора и бъдещето на Европа – предизвикателства и възможности“.

Филип Епитропов
2424 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.25 | 05:40

9
КЪДЕТО И ДА СЕ УКРИЕТЕ ГЮБРЕТА, МЕЖДУ КОИТО И НАРОДИ, ЩЕ ВИ НАМЕРЯ, ИЗЧОПЛЯ, КАТО ГНИДИ И, ЛИКВИДИРАМ! С МАКСИМАЛНА ЖЕСТОКОСТ И САДИЗЪМ! С М Ъ Р Т НА Л А Й Н АРИЯ !
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.25 | 05:37

8
ЗА БЪЛГАРИТЕ И МЕ ЛЕ ЗИ С ТЯХ - С М Ъ Р Т !
ТъПъУФСЪ

2022.05.24 | 19:36

7
Бих я клатил,после - млатил.
ПрероденПомакПастиркин

2022.05.24 | 19:35

6
А кога ще отдадем почит на Нищожествата, йоито продават интересите на народа,държава и Родина?

2022.05.24 | 18:45

5
Па ли таа!?
Умник Гюро

2022.05.24 | 16:08

4
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се оповестява, че санскрит е древната форма на българския език? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.

2022.05.24 | 16:08

3
крадлива неспособна скочубра, която живее 20 години без пари в царски общински апартамент и лъже, че "стокира". защо не е сменена още?

2022.05.24 | 16:07

2
Служеща на сатанизма!
Дясен Демократ

2022.05.24 | 15:49

1
Мутромилиционерска дъщеря и гербкомсомолска секретарка

Добави коментар

Водещи новини