Владика, кмет и областен управител поведоха многохилядното празнично шествие по повод 24 май в Стара Загора

  • 24 май 2022 13:33

  • 2935
  • 2
Владика, кмет и областен управител поведоха многохилядното празнично шествие по повод 24 май в Стара Загора
© БТА

Старозагорският митрополит Киприан, кметът Живко Тодоров и областният управител проф. Наско Василев поведоха празничното шествие в Стара Загора по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

Свещеници и учители, ученици и студенти, деца,  представители на културни институти, общественици и депутати тръгнаха от площада пред Община Стара Загора и преминаха по централния булевард "Цар Симеон Велики". 

24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

Тържественото честване започна тази сутрин в катедралния храм “Свети Николай Чудотворец", където Старозагорският митрополит Киприан отслужи празнична света литургия.

В 10:00 часа пред сградата на местната администрация с ритуал беше издигнато  националното знаме на Република България. Националният химн беше изпълнен от Хора на Държавна опера - Стара Загора и Хора при Народно читалище (НЧ) "Родина-1860" и Общински духов оркестър. Начало на тържественото отбелязване на празника даде акапелното изпълнение на "Питат ли ме дей зората", в изпълнение на Детско-юношенски народен хор "Жарава" при НЧ „Родина - 1860“. 

Празничен водосвет-молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан.

"Празникът на българската просвета и култура ни събра с благодатта си. Роден от великото дело на светите братя Кирил и Методий, създателите на славянската писменост, той сияе с вечната си светлина, стоплила благодарните ни сърца. 24 май е олицетворение на  българската жажда за духовност и вяра. Днес е празник на духовна победа на нашия народ и на това, че той с очите и  сърцето си прозря божествеността на словото и надвремието на писмеността", изтъкна в празничното си слово митрополитът. Той припомни, че заради пиетета към Кирило-Методиевото дело, те са канонизирани от църква и народ още девети век.

"24-ти май е един от най-хубавите и святи български празници! Ден на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност. Делото на светите братя Кирил и Методий е велико, затова като кмет на Стара Загора работя с всички сили за изграждането на техен паметник в нашия град. Надявам се, че следващата година на този празничен ден ще можем да поднесем заедно цветя в знак на почит пред него. Обръщам се към всички учители и ученици с благодарност - пожелавам ви да бъдете здрави! Вървете по пътя към знанието и не спирайте да търсите просветата. Само знанието може да ни води в правилната посока", каза в словото си кметът на общината Живко Тодоров. 

С химна на днешния ден - "Върви народе възродени", в изпълнение на Хора на Държавна опера - Стара Загора и Общинския духов оркестър, и празничен камбанен звън в небето полетяха по традиция буквите от азбуката. Те бяха пуснати от детските ръчички на малките изпълнители от ансамбъл "Траянци".

В 12:00 часа на площада пред Общината ще започне празничният концерт по повод 24 май. В него ще вземат участие детски фолклорни, танцови и певчески формации от Центъра за подкрепа на личностно развитие - Стара Загора и народни читалища.

Радина Лазарова
2935 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.05.24 | 13:44

1
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.24 | 22:52

2
КАРАЙТЕ НАПРАВО КЪМ ГРОБИЩАТА, П С Е Т А !

Добави коментар

Водещи новини