Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

  • 21 май 2022 07:06

  • 1495
  • 0
Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Почитаме Св. Св. Кирил и Методий! Ето кой има имен ден днесПравославната църква почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Императрица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус.

Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

От исторически данни се знае, че по времето на император Константин започнало бързо строителство на великолепни храмове и базилики. Особено се потрудила в това отношение Св. Елена, която специално за това се отправила за Йерусалим, където посетила Светите места. Там тя открила животворящия Кръст Господен.

По нейно желание били построени храмове на всички места, свързани с по-важните събития от живота и спасителната мисия на Иисус Христос. След като завършила това свое благородно дело, тя се завърнала в столицата и не след дълго починала.

Император Константин живял десет години след смъртта на своята майка и починал през 337 г., в град Никомидия, на 65-годишна възраст.

След неговата кончина тялото му било пренесено тържествено в новопостроената столица Константинопол. Там то било положено в построения от него храм "Св. Апостоли". Градът Константинопол 16 века носи името му.

Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини