Ритуал по полагане на военна клетва се проведе на историческия връх Шипка

  • 20 май 2022 18:12

  • 555
  • 0
Ритуал по полагане на военна клетва се проведе на историческия връх Шипка
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи във 2-ра Тунджанска механизирана бригада се проведе днес, 20 май, в подножието на емблематичния за всички българи Паметник на свободата на връх Шипка. Под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър на бригадата, 40 млади мъже и жени се врекоха във вярност към род и родина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Строя прие командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов. В словото си той приветства младите войници и техните близки и подчерта тържествеността на този незабравим ден. „Ден, в който спазвайки традицията, целувайки нашата светиня – бойното знаме на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и произнасяйки съдбовните думи „Заклех се!”, ще се вречете в безпрекословна вярност и служба на Родината ни, вярна служба в името на националната сигурност, независимостта и суверенитета, мира и спокойствието на нашите деца, родители и близки, на всички български граждани”, каза бригаден генерал Христов. Той пожела на военнослужещите здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата и връчи военна грамота на положилите клетва.

Директорът на Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа” Чавдар Ангелов като домакин на мероприятието също поздрави военнослужещите и техните близки с полагането на военна клетва. Той припомни светостта на това място, където още от 1928 година българските офицери са получавали своето първо офицерско звание и през годините военна клетва са полагали стотици военнослужещи. По негова инициатива те получиха значка и брошура с речта на Негово Величество Борис III при откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка на 26 август 1934 г.

Колона с военна техника ще се придвижва по републиканската пътна мрежа днес и утре

На тържествения ритуал присъстваха архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия, който отслужи молебен за здраве и благоденствие, заместник-областните управители на област Стара Загора Банко Банов и Любомир Желев, близки на военнослужещите. След тържествения марш беше поднесен венец пред Паметника на Свободата от военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини