Куриоз: 3000 инвалиди - 170 места за паркиране в Пловдив

  • 19 май 2022 10:36

  • 682
  • 2
Куриоз: 3000 инвалиди - 170 места за паркиране в Пловдив
© Novini.bg

Години наред автомобилите със стикери минаваха метър в синя зона. От началото на месеца глобяват наред, ако колата на шофьора с ТЕЛК не е спряла до синия знак.

Европейската директива за осигуряване на достъп до обществени места на хора с увреждания, приета преди години, е еднозначна - общините и държавите са длъжни да осигурят  нормални условия за граждани в неравностойно положение, включително за придвижване. Като всички други регламенти от Брюксел обаче, и този не е задължителен у нас. От началото на месеца десетки автомобили, които се управляват или превозват инвалиди, са закопчани със скоби или репатрирани, защото са спрели в синя зона на места, които не са специално обозначени със синия знак, пише "Марица".

Оказва се, че в широкия център са осигурени едва 170 места за паркиране на хора с увреждания, а в същото време Общината е издала над 3000 стикера за инвалиди.

Глоби и скоби за инвалидите в Пловдив, ако не паркират под синия знак

Администрацията няма право да откаже талончето, ако кандидатът е с адрес в  Пловдив и представи решение от ТЕЛК. От документа често се възползват не само хората с увреждания, а и техните роднини. Така масово мъжаги в отлична форма и здраве притежават подобен стикер, защото имат болна майка или баба, на която да регистрират мощния си автомобил. Според запознати има и много инвалиди на хартия, а съществуват и съмнения за фалшиви стикери.  

Общината от години опитва да се справи с проблема с достъпната среда за хора с увреждания, но мерките се свеждат основно до изграждане на рампи в далеч не всички държавни и общински учреждения, скосяване на част от градските кръстовища, за да може да мине инвалидна количка, нископодови автобуси за трудноподвижни хора, също не всички, които вървят по градските линии. 

Как обаче хора с увреждания могат да стигнат до общинските или държавните служби, за да си свършат работа, да отидат на театър, кино, на кафе, в ресторант или просто да седнат като бели хора да се полюбуват на Пеещите фонтани  в Цар-Симеоновата или Дондуковата градина до Дома на младоженците? Как инвалиди могат да се придвижат, ако имат на разположение автомобил, и къде да паркират, при положение че близо 100 улици в широкия център на Пловдив и дори частично в район „Северен” са включени в синя зона с платен режим - два лева на час за престой?  Често на тези улици не може да се намери място дори и срещу таксуване.

Оказа се, че и хора с увреждания, за които би трябвало да бъде гарантиран облекчен достъп, имат проблем с паркирането. Причините са, че местата за хора с увреждания са много по-малко от броя на правоимащите на автомобил със стикер.

Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства, приета с решение на Общински съвет - Пловдив, гласи, че за автомобили, превозващи и/или управлявани от хора с  50% или над 50% увреждания, във всяка синя зона се осигуряват места (раздел III, член 15, ал. 1). В същата наредба се посочва, че престоят в рамките на три часа е безплатен само на обозначените места.

Правото важи за автомобили, снабдени с карта (стикер) с международен знак „Инвалид”, включително, ако картата е издадена от други държави ​- членки на Европейския съюз, и разбира се, от други населени места в страната.

В наредбата е записано, че ако инвалидните места са заети, хората с увреждания плащат за престой, както и останалите граждани - два лева на час.

„Наредбата не е променена, но започнахме да я спазваме от началото на май и да таксуваме като нередовен абонат колите на хора със стикери, които спират извън обозначените за тях места, без да плащат. Причината е, че има случаи на злоупотреби”, обясни за „Марица” директорът на общинското предприятие Ненко Калакунов.

Едно на 12 места в синя зона е за инвалид

Местата за паркиране в синя зона са близо 2200. За инвалиди са отредени 170 места.  „Препоръчително е за хора с увреждания да се осигуряват до 2% от общия им брой. Ние сме обособили около 7,5%, което е добре”, каза директорът на общинското предприятие.

Очевидно е време Община Пловдив и Общинският съвет да преразгледат Наредбата за спиране и престой в частта за хора с увреждания, при положение че хиляди  инвалиди имат коли, но не и сигурност за паркирането в пренаселения областен град. Вариантите са няколко - или да се увеличат местата със знак "Инвалид", или хората с увреждания да получат право за безплатен престой за определено време и на останалите места в синя зона.

Около 3000 пропуска за паркиране издава Община Пловдив на хора с трайни увреждания в рамките на година. Това каза пред „Марица“ зам.-кметът с ресор “Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков. Половината от тях са изтекли пропуски, които просто подновяваме, уточни той. 

В Пловдив лицата с ТЕЛК са около 30 000. Такъв пропуск се издава на хора, които са с 50% или над 50% инвалидност, след представяне на решение от ТЕЛК. „Най-важното, което трябва да се знае, е, че този пропуск не се издава на автомобил, а на конкретен човек и е със срок на валидност до датата на изтичане на телковото решение. Ако ТЕЛК-ът е безсрочен, пропускът се издава със срок на валидност от три години. Може да се използва от всяка кола, стига да е в присъствието на титуляря“, обясни Титюков.

Зам.-кметът обясни, че ако пропускът се използва в отсъствието на лицето с увреждания, то този, който злоупотребява, подлежи на санкция от полицията. „От София редовно ни връщат пропуски, използвани в отсъствието на лицето с увреждания. Там много стриктно следят. И ако полицията установи такова нарушение, пропускът се отнема. Все пак това е за улеснение на човека с увреждане, а не някой да злоупотребява“, посочи Титюков.

„Гарантирам, че няма злоупотреби при издаване на пропуските. Който има ТЕЛК, му издаваме. Сега какъв е ТЕЛК-ът и как е издаден, не коментирам. Идват хора със скъпи немски коли и документи за стикери, но не можем да им откажем. Имат си документ, ние издаваме“, допълни зам.-кметът на Пловдив. 

Хора с увреждания нямат предимство при паркирането на улиците пред блоковете, в които живеят. ”Прибирам се, когато всички места са заети, и паркирам с две гуми на тротоара, защото иначе трябва да обикалям дълго, докато намеря къде да спра. Често се събуждам с глоба от 50 лева”, разказва Ваня Карачанова. Младата жена достойно понася здравословния си проблем, сама управлява автомобила си и работи пълноценно, без да ангажира други да <210> помагат. Но с горчивина споделя, че в много случаи хората с увреждания не срещат разбиране от администрацията и организаторите на различни събития.

„Частно заведение за хранене до Хирургиите има специална каса за инвалиди. Но на Летния театър например е невъзможно да се настаниш на удобно място. Нареждаш се на опашка заедно с всички останали, след това се катериш по стълбите. Целият първи ред е отреден за VIP гостите на Общината и организаторите, но за хора с увреждания няма и пет места. Античният театър е зоната на здрача за хора като мен. Тези дни се обадих в Eventim  по повод на Светлинното шоу и попитах дали има места за инвалиди. Отговорът е, както и всеки друг път - по технически причини е невъзможно да запазите място. На трибуната има места за официални лица, но не и за хора с увреждания”, разказва Ваня. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
682 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.19 | 12:02

2
У нас е така - стикери за инвалиди, телк за инвалидност са само за тарикати, цигани, доктори, престъпници. Тези, които реално имат нужда, не могат да се доберат.
Stamatis

2022.05.19 | 10:51

1
По принцип положението на инвалидите в България е много тежко. Чудно ми е, че половината автомобили на инвалиди (означени със стикера), които съм виждал са луксозни возила, които инвалидите дори и насън не са виждали!. Ясно е на всчики, че криминално се издават стикери на инвалид на разни мутри и властимащи !Там да търсят виновни и да ги наказват!

Добави коментар

Водещи новини