Предлагат стандарт за тротоарите в София

  • 17 май 2022 21:30

  • 2540
  • 3
Предлагат стандарт за тротоарите в София
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Столичната община с ново предложение за стандарт за настилки в пешеходните зони. В плановете са включени различни изисквания - от височина на тротоара до шахти и материали за настилки. Жителите на столицата обаче остават скептични към предложението.

Емил работи в магазин за електроника на столичната улица „Екзарх Йосиф”. Подава два сигнала до общината за разбит тротоар, но те остават без резултат. „Отговорите бяха по имейл, че ежегодно се правят ремонти в тази част на София. Това е много натоварена улица”, обясни той пред Нова телевизия.

Йорданка Фандъкова иска 50 млн. евро кредит за столичните улици

Мъжът решава сам да предприеме мерки и да закрепи тротоара пред магазина си. „С подръчни материали, защото доколкото знам, нямаме право да ги ремонтираме, защото ще ме глобят, въпреки че е пред моя магазин”, каза Емил.

Жители на района също се оплакват, че от години няма качествена поддръжка. „Според мен инфраструктурата в София е отвратителна. Особено в историческия център на града тротоарите са под всякаква критика”, смята Мартин.

От Столичната община уверяват, че проектът за обосновани стандарти за пешеходните зони ще промени това. Той предвижда за всяка зона да има определени изисквания.

„За да може да се получи тази идентичност на града, в която да има яснота от центъра към периферията. Да има настилки, които първо създават безопасност, достъпност, но и достатъчно добра естетика”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Предвиден е бюджет от 120 милиона лева, финансирани чрез заем. Те ще се използват за ремонт на тротоарни и пешеходни площи в София през следващите три години.

„При тези ремонти вече стандартите ще трябва да се спазят. Тази сума няма да стигне за всички тротоари в София, но ще има чувствителен резултат”, подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

Почти целият годишен бюджет на район „Средец” се използва именно за ремонт на тротоари и пътища, обяснява кметът му Трайчо Трайков. „За мен тротоарите са основен приоритет в централната градска част. Днешната стъпка за обявяване на стандарт по зони - мисля, че е правилно”, коментира той.

Предстои проектът да бъде даден за обществено обсъждане. Надеждите са той да бъде приет и да влезе в сила след около три месеца.

Мая Йорданова
2540 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2022.05.18 | 05:49

3
От 2005 гербавите скакауци точат София с две изборни измами - придошлите от село на държавна служба гербоскотове и циганския вот на метачките... Позор.
ЛЕЛЕ

2022.05.18 | 00:41

1
ХОДЯТ КОМАНДИРОВКА В ЧУЖБИНА ГЛЕДАТ И НЕ ВИЖДАТ АМА ТРОТОАРИТЕ В ИСПАНИЯ СКОСЕНИ А ТУК СЪС КОЛИЧКА СЕ НАПЪВАШ КАТО ПРИ ЗАПЕК
ОХХХХХХХХХХХХХА

2022.05.18 | 00:50

2
СКОСЕНИ СЪС СТРЕЛКА И ПЛОЧКИТЕ РЕЛЕФНИ И В ДРУГ ЦВЯТ КРАСИВО И УДОБНО

Добави коментар

Водещи новини