Йорданка Фандъкова иска 50 млн. евро кредит за столичните улици

  • 19 април 2022 16:07

  • 1162
  • 1
Йорданка Фандъкова иска 50 млн. евро кредит за столичните улици
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Тегленето на нов кредит предвижда Столична община. С него ще се финансира специална програма за изграждане и ремонт на 690 дка тротоари. За целта ще се тегли кредит от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка и още 10 млн. евро ще даде общината, съобщи кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в профила си във Фейсбук.

Столичната община твърди, че досега всяка година реновира около 60 дка тротоари, но сега ще форсира тази дейност.

"Взех решение да направим специална програма само за тротоарни настилки. По предварителни оценки на експертите така ще обновим над 690 хил.кв.м (690 дка) тротоари във всички райони на града", обеща тя.

Фандъкова: Поскъпването на строителните материали води до предупреждения за прекратяване на договорите на фирми

Акцентът ще е към настилките по най-използваните от гражданите маршрути - около детски градини, училища, болници, пазари, различните културни институти и спирки на градския транспорт.

Към мерките за децентрализация с тази програма добавяме и още една - 20% от средствата ще бъдат изразходени директно с възлагания от кметовете на райони. Останалите средства ще бъдат изпълнени от Столична община, но отново по програми, които ще изработим заедно с кметовете на райони, уверяват от общината.

"Изработихме методика, по която на различните райони ще бъдат предоставяни тези средства. Размерът се определя по формула, като 50% е според броя на живеещите по настоящ адрес в района, и 50 % - в зависимост от квадратурата на тротоарите по регулация в района", обясни инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителството.

"Основната ни цел е насърчаване на пешеходното придвижване на столичани и по-добра градска среда", коментира председателят на общинския съвет Георги Георгиев.

Кметът Фандъкова отново напомни, че е поставен въпросът за повишението на цените на строителни материали и в тази връзка се очаква решение на Народното събрание, с което да се даде механизъм за индексация на действащите строителни договори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1162 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
цска

2022.04.19 | 17:04

1
За толкова години когато герб бяха на власт трябваше да ги оправят всички улици тротоари а сега ще ми тегли заем който ще го плащаме ние

Добави коментар

Водещи новини