Самонастанили се в изоставена сграда тормозят квартал във Варна

  • 12 май 2022 07:21

  • 5553
  • 1
Самонастанили се в изоставена сграда тормозят квартал във Варна
© Novini.bg

Самонастанили се мъже и жени в недостроена и изоставена сграда във Варна от години тормозят живеещите в съседство хора. И оказва се, институциите не могат да направят нищо за да изведат тези хора от там. Освен че самонастанилите се събират тонове отпадъци в седем етажния блок, те проявяват и агресия към хората в района.

Самонастанилите се хора са от близките села и градове край Варна и живеят тук от близо 10 години. През деня ровят казаните за смет и складират събраното в блока. В сградата няма вода и ток, няма и прозорци. Затова през зимата се топлят като палят боклуци, поради което неведнъж са ставали пожари. През горещите месеци миризмата в района е нетърпима, а начинът на живот на незаконните обитатели на сградата крие риск от зарази.

През последната седмица обаче самонастанилите се станали агресивни към живеещите в околните блокове.

Има ли места в Центъра за настаняване на бездомни хора в София?

Докато снимаме репортажа, една от самонастанилите се жени влиза в блока с малкото си дете. Когато разбра, че искаме да говорим с нея, хукна нагоре по етажите и се е заключи с детето в едно от помещенията.

Жената отказа да отвори, но от обстановката на етажа ясно личи, че тук живеят много хора. Непосредствено до помещенията, които обитават са и тоновете боклуци, които събират през деня.

Пред блока срещаме още един от самонастанилите се.

Потърпевшите са подавали през годините много сигнали до общинската администрация, но единственото, което направили от там, било да изнесат боклуците от сградата. Оказва се, че местната власт не може да изведе самонастанилите се. Може само да издаде предписание към собственика, който трябва да вземе мерки. И ако не направи нищо, да го глоби. Това обаче не помага особено на законно живеещите в района.

"Има наши писма, в които сме нареждали да обезопасят отвори, да не падат предмети, да няма самонастанили се хора. Многобройни, които са неполучавани в годините постоянно. Собствениците на Б и В вход, които са в необитаемата част са около 30 човека. 2019 година имат регистрирана етажна собственост с управителен съвет, които писма оттук нататък са пращани директно на управителя и чрез него до всички собственици. Колко ги е уведомявал, не мога да ви кажа", заяви пред БНТ Любомир Петров, главен експерт "Обществен ред и контрол"-район Одесос.

След хвърлената пиратка и заплахите, е подадена жалба в полицията. Оттам обясниха, че извършителят е бил предупреден, дал е показания и му е иззето законно притежавания газов пистолет. Разпитани са и потърпевшите. Но правомощията на полицаите са дотук, защото и те без заповед нямат правомощия да изведат самонастанилите се. В този омагьосан кръг хората ще продължат да бъдат тормозени и заривани с боклуци.

Радина Лазарова
5553 1

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2022.05.13 | 11:27

1
Наемете мутри и мангалите ще се изнесат в веднага!

Добави коментар

Водещи новини