Лицензът на опожарения дом за стари хора във Варна е отнет в края на 2021 г.

  • 10 май 2022 08:56

  • 593
  • 0
Лицензът на опожарения дом за стари хора във Варна е отнет в края на 2021 г.
© Bulphoto/архив

Лицензът на дома за стари хора „Свети Георги“ е отнет още миналата година, когато трябваше да бъдат подновени лицензите на всички социални институции. Но заради множеството нарушения и проверките на контролиращата агенция лицензът не е бил подновен.

Припомняме ви, че пожар в дома отне живота на четирима души, един е в болница.

 „В случая смятам, че прокуратурата, която тогава все беше сезирана и не само прокуратурата в един момента днес чуваме изказвания, а все едно за първи път прокуратурата чува за този проблем. Конкретно в този дом във Варна, което не е истина, а те са сезирани по надлежния ред. Тогава по надлежния ред бяха сезирани и всички останали заинтересовани страни и заинтересовани институции. Така че в случая говорим за една сграда, за една част на дейност, която в момента извършва нещо, което по никакъв начин не може да се нарече дом за стари хора“, каза бившият социален министър Надя Клисурска.

„Констатирани са нарушения относно етичното отношение към потребителите. Грубо отношение, най-общо незачитане на техните човешки права. Лицензирането е в правомощията на социалното министерство и по-конкретно на АКСУ. Прокуратурата не участва в този процес. Започнали сме проверка по случая. Обжалването в някои случаи спира изпълнението. Има противоречие в тълкуването дали едно обжалване спира или не спира изпълнението“, каза  ръководителя на Окръжна прокуратура – Варна  Красимир Конов.  

Опожареният дом за стари хора във Варна нямал актуален лиценз

„Нямам какво да кажа, безсилен съм. Без глас, без думи. Пореден инцидент и няма орган, който да контролира тези социални домове - нито съд, нито  прокуратура, нито местна власт, прехвърлят си отговорността един на друг, въртим се в омагьосан кръг, а хората мрат като въшки. Трябва да има специализиран орган за непрекъснат контрол, защото тези хора нямат капацитет, нито са психолози, нито специалисти“, каза пред бТВ Михаил Петров - адвокат по дело за смъртен случай в същия дом.

Вчера екип на бТВ се свърза с ръководството на дома. Светльо Черамов е собственик освен на този, на още два дома в Девня и в Пловдив, лицензът е отнет и за трите, тъй като е на фирмата, която ползва социалната услуга. Според него е абсолютно законно, докато се обжалва решението в съда, той да продължава да функционира и каза, че ще продължава да го прави.

Има заподозрян за пожара в дома за стари хора във Варна, настанен е в психиатрия

Десислава Станева
593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини