Държавата плаща 3 месеца наем на работещи бежанци

  • 30 април 2022 12:27

  • 1296
  • 4
Държавата плаща 3 месеца наем на работещи бежанци
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 57 хиляди са бежанците настанени в хотели у нас. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13369

Аня е една от тях. Тя пристига в България на 10 април. Подслонът е най-важното за Аня, която със страх брои дните до 31 май- датата, на която ще се наложи тя и децата й да напуснат хотелът, в който е настанена. Това важи за всички украински бежанци у нас. Държават разглежда няколко варианта, единият от тях е да плати 3 месеца наема на тези бежанци, започнали работа у нас. 

Въпреки загубите Огнян Костадинов, управител на хотел в Златни пясъци, споделя, че е готов да продължава да работи и обгрижва бежанците - повечето от които са майки с деца. 

На старта на летния сезон обаче много от хотелиерите по Черноморието са на друго мнение. За украинците ще трябва да се търси алтернатива - зимните курорти, например. 

Мария Атанасова, управител на хотел в Банско е съгласна с тази идея. 

Има и друг вариант - бежански общежития. 

“Всички тези 57 хиляди няма как да бъдат просто преместени – затова се търсят и общежития или т.нар. ведомствени жилища”, обясни Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. 

Колко места има във ведомствените почивни станции обаче, държавата все още не знае.  Държавата мисли и върху нов подход, с който да подаде ръка на украинските бежанци през работодатели и финансова помощ, обясни вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

В момента на трудов договор са назначени едва 3% от украинските бежанци у нас, които вече надхвърлят 90 хиляди души, а желаещите да започнат работа са 69%.

За тях има свободни места в редица браншове като хотелиерския и ресторантьорския бизнес и шивашкия бизнес. За тези, които са квалифицирани- също има свободни места като фелдшери, лекари и фармацевти. 

Но пред майките, избягали от войната, стои един основен проблем - децата им са малки, а те нямат помощ за отглеждането им.   

Затова сред плановете на държавата е да подкрепи изграждането на нови детски центрове.  

“Това са хора, които са живели нормален и достоен живот и те искат да им бъдат създадени условия, така че да си стъпят на краката и да се справят в нашето общество”, каза Красимира Великчкова от Координационни щаб за бежанците. 

Въпросът е откъде ще дойдат парите? Брюксел отпусна средства на всички държави-членки за посрещане на бежанската вълна, като за България са заделени близо 150 милиона.  

“Около 100 милиона от този ресурс ще покрият вече направени разходи за антиковид мерки, тоест около 48 милиона ще можем да заделим за бежанци”, поясни Калина Константинова. 

И още – държавата ще разполага и с други около 100 милиона европари.  

“Има остатъци от оперативните програми от минал период. ЕК разреши тези остатъци вместо да се връщат в ЕК – да бъдат преразпределени и да бъдат ползвани за този тип мерки за украинските граждани”, обясни Красимира Величкова. 

Последвайте канала на

Калина Христова
1296 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ООН: Бежанците от Украйна ще достигнат 8,3 милиона

2022.04.30 | 17:54

4
Добре де... Защо бягат тия хорица??? Нали всеки Божи ден гледаме и слушаме как Украйна РАЗМАЗВА Русия... Всеки Божи ден едно и също - 20000 убити / 30000 убити... 1000 танка / 2000 танка... 500 самолета / 600 самолета... 50 кораба / 100 кораба и т.н. и т.н. и т.н... Бягат в ужас слабите руснаци, пред несравнимата мощ и сила на украйнците... Е.......... Тогава защо бягат тия хорица...??? Както пише Шекспир - "Има нещо гнило в Дания." Ама май е в Украйна... От близо 50 милиона човека - близо 10 милиона до края на годината ще избягат... Е това е абсурдно просто... Една пета от населението на държавата, която твърди, че не само побеждава, а буквално РАЗМАЗВА противника... Просто не е сериозно това...
Niki2

2022.04.30 | 17:01

3
i na men mi otkazaha pensata,niama zna4enie ne sam 4akal na tiah za da se prehranvam no chte se radvam pone da ja dadat na niakoi vazrasten 4ovek koito ima nujda.
Sarbeca

2022.04.30 | 14:30

2
Издавете ги в морето мама им да е.ба
тод

2022.04.30 | 14:12

1
а на мен отказаха пенсия,моята родина

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини