Марокански насекоми нападнаха Югоизточна България

  • 20 юни 2012 12:50

  • 2694
  • 1
Марокански насекоми нападнаха Югоизточна България
©

Марокански насекоми нападнаха пасищата в Кърджалийско и широколистни гори в Хасковско.

Повече от 9 хиляди декара земи са засегнати от чуждестранните скакалци в Кърджалийско, които унищожават всичко по пътя си.

Кметствата в Югоизточна България са закупили препарати и пръскачки, които вече са раздали по селата. Генералното решение на проблема обаче е пръскане по въздух, но в общинските бюджети пари за хеликоптер няма.

„Ако не се намесва държавата и всичко се оставя на общините, ще е много трудна борбата. Едва ли има много общини, които могат да си позволят да отделят толкова средства”, коментира пред БТВ проблема Севдалин Огнянов, зам.-кмет на община Момчилград.

Нашествието на скакалците в Кърджалийско не е от днес. Прогнозите на специалистите са, че догодина ще бъде още по-страшно. „Борбата с мароканския скакалец трябва да започне на 1-9 май. Поне следващата година трябва да бъдат взети адекватни мерки, овреме да се напръска със инсекдицит”, съветва д-р Георги Грозев.

И докато в Кърджалийско бранят реколтата от скакалците, всички 25 хиляди декара широколистни гори в Хасковско са полазени от гъсеницата гъботворка.

Веднъж поразена, гората все пак бързо се възстановява сама. Специалистите успокояват, че нашествието няма да се повтори скоро, което ще даде достатъчно време на горите да се „излекуват” напълно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мароканските скакалци

2012.06.20 | 21:38

1
да, сечете си спокойно, всичко е наред, ние ще помагаме

Добави коментар

Водещи новини