Георги Кадиев за novini.bg: Все повече българи ще търсят препитание в чужбина

  • 20 април 2022 17:08

  • 1718
  • 0
Георги Кадиев за novini.bg: Все повече българи ще търсят препитание в чужбина
© булфото/архив/, pixabay

Тревожно проучване излезе тези дни, че 50 на сто от българите днес живеят по-бедно, отколкото преди 1989 година, която беляза началото на т.нар. "демократичен преход" у нас от тоталитарна система към пазарна демокрация. В момента освен бушуваща война наблизо до нас, имаме и висок ръст на инфлацията и повсеместно поскъпване на стоки и услуги. Как се справя с всичко това управлението и какво още може да се направи? Питам Георги Кадиев, известен политик, журналист и икономист. В момента той е председател на Гражданска платформа „Нормална държава”. В годините назад бе депутат от БСП в 40-то и 42-ро НС, също така бе и общински съветник от левицата в София, както и бивш зам.-министър на финансите /2005-2007г./.

Инфлацията към момента е официално 12,4% , спрямо същият период предходната година. При храните тя е 14 на сто, според бумагите, но всички виждаме, че е значително по-висока. На горивата е над 40%, на транспорта е около 25 на сто....
Факт е, че има големи групи от населението, които страдат много, защото доходите им са фиксирани, не зависят от техен собствен бизнес или повече поръчки. Пенсионерите и онези, които получават минимална заплата, а в България има 2,2 милиона пенсионери и половината от тях получават минимални пенсии. Вярно е, че някои взеха увеличение на пенсиите, но то бе изядено от инфлацията.
Предполагам, че точно от тези среди са хората, които са заявили, че преди малко над 30 години са живели по-добре отколкото сега.

Няма универсална единна мярка, която държавното управление да приложи и така да реши всички проблеми. Нужни са комплексни мерки. Първо, според мен, трябва да се намери начин

как да се снижи инфлацията в сектора на горивата и енергоносителите, които са в основата на ценообразуването на всеки продукт.

Ние имаме по-голямо производство на еленергия от това, което потребяваме, тоест разполагаме с ресурса да се направят дългосрочни договори за бизнеса, без да внасяме инфлация отвън. Да, печалбата за държавните производители ще е по-малка - за АЕЦ, за ТЕЦ "Марица-Изток 2", но пък за бизнеса ще има повече възможности за конкурентоспособност.
Второ, трябва

да се намали ДДС, но само за стоки с регулирана цена,

защото иначе има опасност неполученият от държавата доход да остане при търговците, а не в крайния потребител. Т.е. намаляваме ДДС, но крайната цена не пада - така се случи с ресторантите.
Ако намалим ДДС на еленергията за домакинствата наполовина, веднага цената за тези домакинства ще падне с 10%, защото тя е регулирана.
Ако направим същото нещо с питейната вода от "В и К", пак ще падне с 10 на сто. Ако го приложим и към "Топлофикация", същото ще е и т.н.. Според мен такава мярка трябва да се приложи и върху горивото - бензина и дизела, нищо че не са с регулирана цена. Вижда се как бързо расте цената им.
Моето мнение е, че ЕС в най-скоро време ще наложи ембарго върху цените на петрола и цените тогава ще скочат много. Затова правителството от сега вече трябва да търси алтернативни доставки и да се освобождаваме от руския петрол. Това важи и за газа. Не бива да се чака последния момент.
Любопитно ми е дали управлението вече има така необходимият анализ на състоянието на запасите ни с горива. Четох немският анализ, който ясно казва с колко ще падне икономиката, като загубят руския газ, и колко работни места ще се овакантят.
Тук не ми е известно да е направен такъв анализ. И се чудя как изобщо се заема определена позиция, без да има обстойно предварително проучване на ситуацията.
За бизнеса е много важно да има предвидимост и сигурност, да са ясни сценариите на държавата при определени обстоятелства как ще се действа. Но на хоризонта няма нови мерки.
Светът обаче върви напред, случи се война.

Вдигнаха минималната заплата с малко над 9%, но инфлацията, както отбелязах в началото, е над 12%. 
И какво правим?

Икономиката ни по прогноза на МВФ т.г. ще нарасне с 3,3%, а на нашите банки с 2,2 на сто, което отвсякъде си е нищожен ръст. Ще имаме същевременно над 13 на сто инфлация и стесняващ се пазар на труда - все повече българи ще търсят препитание в чужбина. И така се очертава нерадостната картина все по-малко хора да изработват у нас пенсиите и социалните помощи на големи групи от българи. Това е една обърната пирамида. Социалната ни система към момента не може да се самоиздържа от осигуровките и затова за нея се вземат пари и от данъците. И така става една пълна безсмислица...
Нужни са много радикални, смислени мерки за стимулиране на бизнеса и икономиката, които са в стрес и изнемогват.

Важно е и най-после да видим осъден политик, защото за корупция лесно се говори, но вече над 32 години нищо не се прави.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1718 0

Водещи новини