Началникът на отбраната обясни как се откриват и обезвреждат мини в Черно море

  • 29 март 2022 19:19

  • 3477
  • 5
Началникът на отбраната обясни как се откриват и обезвреждат мини в Черно море
© Булфото архив

Колко трудно се намират и обезвреждат мини? Отговорът дава началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му към момента не се налага постоянната противоминна група на НАТО да бъде активирана.

Мините биват няколко вида - дънни, закотвени, издигащи се и плаващи. Биват също така с морско и речно базиране.

От миналата седмица Украйна усилено минира крайбрежните води на Одеса, за да предотврати евентуален руски десант с т.н. малки котвени мини. Те обаче бяха отнесени навътре в морето и сега създават риск за корабоплаването в Черно море. В тази връзка началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни пред БНТ защо този тип мини са потенциално опасни за корабоплаването в Черноморското крайбрежие.

Сигнал за мини в Черно море южно от нос Галата

Най-ефективното съвременно средство, с което България разполага срещу този тип отбранителни съоръжения е минният ловец "Цибър". Чрез своята локационно сонарна система той засича мините под водата и ги обезврежда. Това е и разликата със старите съветски миночистачи, с които Военноморските ни сили все още оперират. Те действат на принципа на трала - навлизат в минното поле, като влачената зад тях верига активира мините, физически, звуково или електромагнитно - способ, който крие много опасности.

Адмирал Ефтимов обясни защо не се налага активиране на постоянната противоминна група на НАТО и оперирането и в Черно Море.

"Дали е време противоминната група на НАТО евентуално да помогне? Не считам, че в този момент това е належащо, тъй като способите за откриване на мини са преди всичко с визуални средства. Всеки морски съд и всяко летателно средство е достатъчно ефективно, а ВМС на Република България, Турция и Румъния имат достатъчно способности да открият всяка една открита мина", каза адмирал Ефтимов.

Той изключи вероятността Украйна да разполага с модерни дънни или издигащи се мини, поради което Киев продължава да разчита на съветските.

"Логиката сочи, че украинската страна би прибегнала към противодесантни минни заграждения, като основното е тази мина. Другите са малки противодесантни мини, речен вариант", каза адмирал Ефтимов и обясни, че слабостта на руски противодесантни мини, е котвеното въже, което не издържа при бури, характерни за този сезон в Черно Море. Тези мини се слагат на дълбочина от 50 м., котвата се къса, след което мината изплава. Понеже е малка, трудно се забелязва, стои полупотопена в морската повърхност. Има много малка отражателна повърхност, което я прави почти невъзможна за откриване с технически средства", каза адмиралът.

Той посочи, че българският минен ловец "Цибър" е снабден с най-съвременната технология за разкриване и обезвреждане на мини, коренно различна от съветската, базирана на принципа на трала.

"Минният ловец е друга технология, западна технология, и най-вече разчита на своята хидроакустична станция и тя се доказва като много добро средство. Миналата година в северния Несебърски залив минен ловец "Цибър" откри 6 мини от Първата световна война и те бяха унищожени по време на учене на НАТО", каза одмиралът.

ВМС подготвят за оперативни действие още два минни ловеца "Искър" и "Места", закупени преди 2 г. от Белгия в консервирано състояние.

По-рано днес военният министър Драгомир Заков обясни, защо на този етап страната ни не може да изпрати военна помощ на Украйна.

"В момента, за да изпратим помощ, ние трябва да лишим българските въоръжени сили от някакъв тип оборудване. И аз бих призовал, също така, да не създаваме хипотезата, че ако България не изпраща оръжие, значи подкрепя Путин", каза Заков.

Той съобщи още, че в многонационалната бойната група, която България създава по линия на НАТО, освен американска рота "Страйкър", ще има и военни от Великобритания, Албания и Италия.

"В основната на групата към момента е българският батальон. С развитието на концепцията водещ елемент вероятно ще стане италианският контингент, но вътре ще продължи да има български военнослужещи", каза министърът.

Приоритет на Министерството на отбраната е ускоряване на 9-те модернизационни проекти като нови ПВО системи, ракети за брегова защита, 3Д радари, бойни машини за пехотата, изтребители, модернизация на базовия танк т-72.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3477 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
А бе

2022.03.29 | 21:52

5
Даскале, ти да не си Мето Хулигана?
ДАСКАЛ

2022.03.29 | 20:31

4
НЕ Е СМЕШНО! ЖАЛКО Е! КАК СТЕ СЕ ВКОПЧИЛИ В КОКАЛА!
ДАСКАЛ

2022.03.29 | 20:30

3
КАКВА АРТИЛЕРИЯ Е 1 100ММ ОРЪДИЕ НА 1 ФРЕГАТА?! :)
ДАСКАЛ

2022.03.29 | 20:27

2
НА 4500 ОБЩО ВМС, КОЛКО АДМИРАЛА, КОНТРАДМИРАЛА СЕ ПОЛАГАТ БЕ! КОЛКО БОЙЦИ ИМА ОБЩО НА ФРЕГАТИТЕ И КАТЕРИТЕ? :) ВОЕННОМОРСКОТО УЧИЛИЩЕ ДА СЕ ЗАКРИЕ!

2022.03.29 | 19:42

1
Както ковида се откриват. С много пари и шайка журналисти и нло ще открият.

Добави коментар

Водещи новини