Русия отново предупреди за мини в Черно море, българските власти следят нашите води

  • 27 март 2022 16:24

  • 1554
  • 3
Русия отново предупреди за мини в Черно море, българските власти следят нашите води
© Getty (архив)

Русия отново предупреди за плаващи мини в Черно море. Според ръководителя на Националния център за управление на отбраната на Русия, мините ще продължават да бъдат заплаха за страните от региона, предаде БНТ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9233

Прогнозите са, че мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България - за десет. Според нашите военноморски експерти - евентуалното време за придвижване на тези блуждаещи мини зависи от морските течения, но се предполагаше, че ако такива мини вече действително плават в Черно море, то те биха достигнали до най-близката точка в нашата акватория за не по-малко от 12 дни.

По-рано през седмицата командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че флотът следи българското море за мини и може да реагира веднага при евентуално откриване на плаващи обекти, които представляват опасност за корабоплаването.

ВМС: Публикациите на Русия за мини в Черно море целят създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите

Морските мини са изработени, за да удрят именно плавателни съдове и ако минат покрай българското крайбрежие, това ще стане на повече от една морска миля от брега.

Предупредени са представителите на морския бизнес и те трябва да подадат сигнал за всеки съмнителен обект, който са забелязали в морето. Проблем създава фактът, че мините не могат да се откриват с радар, защото са твърде малки и само част от тях е над повърхността. Единственият начин да бъдат забелязани е, ако бъде подаден сигнал от рибари или мореплаватели.

Валери Зайцев
1554 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2022.03.27 | 16:37

1
Русия е изключително хуманна. Пуска мини и предупреждава за тях.

2022.03.27 | 17:40

3
САЩ пуска вируси и ви пази

2022.03.27 | 17:40

2
Украйна ги пуска, както и стреля с руски оръжия. Защо няма натовски?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини