Румен Гълъбинов за novini.bg: Навлизаме в период на икономическа несигурност и геополитическа депресия

  • 28 февруари 2022 14:41

  • 934
  • 0
Румен Гълъбинов за novini.bg: Навлизаме в период на икономическа несигурност и геополитическа депресия
© pixabay, личен архив

Коментар за novini.bg на незавсимия финансов експерт Румен Гълъбинов.

Вътрешната и международните икономически ситуации към момента са много напрегнати и рискуваме всяка прогноза да е предпоследна. Защото международните пазари са лабилни и в края на миналата седмица имаше понижаване на цените и на петрола, и на газта, което в известна степен обнадежди мнозина, че нещата могат и да се стабилизират. Следвайки хода на войната последните дни цените на енергоносителите хвъркнаха нагоре. В петък на европейския пазар цените бяха 100 долара за барел, а днес вече са 103 долара за барел и пак тръгват нагоре. За природния газ – в петък бяха под 120 евро за мегават час, а днес е 126 евро, т.е. също поскъпва.

Влияние върху тези стойности оказват и вече обявените санкции, отчитат се рисковете с доставките на петрол и природен газ за държавите в ЕС.

Ако се запази тази несигурност, то цените може да се очаква, че ще са високи и съответно и инфлацията ще е висока. Когато енергията държи високи цени, то това рефлектира върху потребителските стоки и цени.

При това положение е разумно да има актуализация на бюджета в средата на тази година, както е планирано.

Българският бизнес през годините е доказал своята приспособимост и адаптивност към външни, шокови влияния. И преди сме имали взаимоотношения с държави, върху които са били налагани санкции. Бизнесът ни е успявал да пренасочи алтернативно износа си за други държави. Смятам, че много наши бизнесмени и към момента обмислят свои допълнителни, алтернативни, резервни действия затова как могат да оцелеят в създадената ситуация. Разбира се, разчитат и на съдействие от държавата и правителството, както обичайно по време на криза.

По отношение на икономиката, сега е много вероятна стагфлация.

Войната ще предизвика нови проблеми, като ще намали растежа и допълнително ще увеличи инфлацията.
Изправени сме пред стагфлационен натиск, а цените на петрола и природния газ може да продължат да скачат.
Домакинствата ще изпитат нов ценови шок, което ще ги накара да намалят потреблението си и да търсят ново увеличение на доходите си.
Бизнесите ще се опитат да смекчат увеличението на цените, като намалят своите разходи, но тези мерки ще имат само ограничен ефект.
Различните икономически санкции може всъщност да усилят стагфлационните тенденции.
Това би довело до двоен отрицателен ефект на предлагането в икономиката.
Така войната ще нанесе удар върху икономическото ни възстановяване от пандемията.
Вече навлизаме в период на икономическа несигурност и геополитическа депресия.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
934 0

Свързани новини

Водещи новини