Пловдив е готов за преминаване към безплатно ползване на детските градини и ясли

  • 23 февруари 2022 10:58

  • 270
  • 0
Пловдив е готов за преминаване към безплатно ползване на детските градини и ясли
© Pixabay

Всичко е готово за преминаване към безплатно ползване на детските градини и ясли, намиращи се на територията на община Пловдив. Това каза за БТА заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.

От 1 април няма да се начисляват такси, припомни той. По-важното е, че бюджетът е  готов,  като с излизането на рамката на държавния бюджет и ние  си подготвихме нашия по държавните стандарти, каза той. Тази година се очертава малко над 4 300 000 лева да бъде финансирането от страна на общината за детски градини и ясли, което е около една трета от общото финансиране на сектор образование, подчерта Стоянов. Той добави, че държавата ще компенсира евентуалните приходи от такси, които биха се направили тази година. 

Зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова: С този бюджет се грижим за младите хора и студентите

Стефан Стоянов не очаква някаква промяна на организацията от 1 април – просто няма да се начисляват такси на никой. В бюджета на детските заведения ще се оставят и буфери, както в началото на тази година за електроенергията, които са помогнали да се  покрият разходите и да няма сътресение в системата, коментира заместник-кметът. По думите му системата е добре финансирана и най-вероятно тази година може да се наложи да се вдигнат разходите за храна, заради инфлацията, но тепърва се правят изчисленията и по време на приемането на общинския бюджет ще се разговаря и по този въпрос.

На територията на община Пловдив има 52 детски градини и 17 детски ясли, които се посещават от малко над 12 000 деца. 

Десислава Станева
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини