Недялко Йорданов: Ако Левски наблюдава какво става сега, не би бил доволен

  • 19 февруари 2022 16:59

  • 875
  • 0
Недялко Йорданов: Ако Левски наблюдава какво става сега, не би бил доволен
© Булфото (архив)

"Ако действително Левски наблюдава какво става сега, не би бил доволен. Смъртта му го е идеализирала и е очистила името му". Това заяви поетът Недялко Йорданов в предаването "Офанзива".

"Много е некоректно различните политици сега, които враждуват помежду си, еднакво да използват името на Левски, сякаш само те имат право. Българинът е изтърпял толкова неща, и това сегашно разединение ще изтърпи. Няма начин да бъдем песимисти".

Поетът е написал три стихотворения за Левски. "Първото когато съм бил седемгодишен. Като дете ме впечатли лъвският му скок, както и обесването му. Второто, точно на 37 г. - възрастта, на която е обесен Левски. Тогава бе дошло времето когато комитетите решават всичко, а те са били важни и по времето на Апостола. Думата свобода същевременно тогава звучеше еретично", спомня си той.

Йорданов припомни, че на 28 години Левски се отказва от всичко свое в името на народа. "Като поглеждам сегашните 28-годишни, не е в полза на нашата младеж. Идеалът на Левски е чиста и свята република, във времена на царства. Това е страхотно прозрение. Идеалите на Левски се осъществиха, но какво какво точно се осъществи?", попита реторично поетът.

Новата му книга се казва "Епопея на незабравимите", реплика на Вазовата "Епопея на забравените". Това е книга за 30 поети - от Раковски до Петя Дубарова. Той винаги е възприемал Левски като поет, а тефтерчето му - като стихосбирка.

Навършват се 149 години от гибелта на Васил Левски

Последвайте канала на

Валери Зайцев
875 0

Свързани новини

Водещи новини