Председателят на БАН: Разработваме втора българска COVID ваксина

  • 17 февруари 2022 17:41

  • 617
  • 4
Председателят на БАН: Разработваме втора българска COVID ваксина
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

В изказването на главния прокурор Иван Гешев днес не видях противопоставяне на съдебната система и БАН. Ние уважаваме всички институции и очакваме и към нас да се отнасят по същия начин. Направено е предложение между първо и второ четене за увеличение на бюджета на БАН с 20 млн. лева, но това ще стане при определени условия. Тези средства основно ще отидат за увеличаване на възнагражденията на академичния състав на БАН. Това заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Академията е недофинансирана и сега с тази сума ще се постигне еднакво третиране на академичния състав на висшите училища и академичния състав на БАН. По този начин ще се поправи тази голяма несправедливост, която има от години, допълни той.

Гешев категоричен: Спецпрокуратурата е ефективна

„БАН е научна организация, каквито има във всички страни. Тя покрива нуждите от научен потенциал на страната. БАН не е бюджетна организация, както са например министерствата. Ние получаваме около 60% от средствата си чрез бюджетна субсидия и 30% от собствени приходи. Поддържането на научния потенциал става институционално. Учените ни освен за собствена слава имат и всекидневна експертиза, която осигуряват на държавата“, обясни акад. Ревалски.

„Основната ни цел е да привлечем млади учени. Това е ключов елемент в развитието на Академията. В последните години научната ни инфраструктура се подобри много, тя вече е на световно ниво. Опитваме се да привличаме и български учени от чужбина“, каза още председателят на БАН.

На въпрос във връзка с работата на БАН по време на пандемията, акад. Юлиан Ревалски заяви, че страната ни е развивала микробиологията. Освен ваксината на БАН срещу COVID-19 в момента се разработва и втора българска ваксина. Разработват се и собствени тестове за COVID-19, стана ясно от думите му.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
617 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.02.17 | 23:20

4
Първата... за лично ползване ли беше:)))?!?

2022.02.17 | 19:29

3
Първата Дека е на кокошки ли я поставяте че и втора правите пък се внася от запада .
гост

2022.02.17 | 18:54

2
ВТОРА???? че къде ви е ПЪРВАТА?!?!?!?!

2022.02.17 | 18:19

1
Къде е първата ? Докато разработят втората , ще забранят ваксините за ковид със закон

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини