Почина о.з. полковник Дянко Марков

  • 17 февруари 2022 17:50

  • 1384
  • 0
Почина о.з. полковник Дянко Марков
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Последният жив офицер на Царство България – о.з. полковник Дянко Марков почина на 99 година. Тъжната вест съобщават негови близки.

Той е ветеран от Втората световна война и кавалер на орден за храброст. Преди три години полковник Марков бе удостоен с почетен знак на Министерството на отбраната под звуците на стария химн на България – „Шуми Марица“.

Неизвестни обират 7 пъти бивш депутат за две години

Дянко Марков, прекарал години по лагери и затвори по времето на т.нар. „социализъм“, бе народен представител във Великото народно събрание. Той „пръв и единствен дръзва да посочва, че тогавашният заместник-председател на Народното събрание, Благовест Сендов, е изменил на истината и клетвата си и, твърдейки неистини в Израел по адрес на българите, е опозорил държавата си в името на вярата си към комунизма. Комунистите така и не прощават на Марков и години наред заливат името му с клевети. 

"Нито една от тях не се заинтересува да защити неговите права, когато през последните години ставаше жертва на множество нападения, побои и ограбвания в дома му", пише по негов адрес политикът-консерватор Кристиян Шкварек на личната си страница във Фейсбук.

„Дянко Марков стана емблема на истината и борбата за нея. Имах честта да се срещна и разговарям три пъти с него, последният от които беше, когато феновете на голям софийски футболен клуб му купиха и инсталираха домашна аларма, за да бъдат прекратени нападенията в дома му".

Нещо, което никой от правозащитниците и бранителите на "маргиналните и уязвими групи" не се сетиха да направят, нито пък се съгласиха да отразят. Те няма да отидат там, където Дянко отива сега. Мир на душата му!“, завършва той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1384 0

Свързани новини

Водещи новини