Приятелски огън… защото са социалисти

  • 16 февруари 2022 16:13

  • 1377
  • 0
Приятелски огън… защото са социалисти
© Булфото (архив)/колаж: Novini.bg

В заглавието трябваше да сложа в скоби „съветски“ – (съветски) социалисти. Но то май се подразбира, а шегата щеше да развали графичната красота на заглавието. 

Нинова като че ли е решила да извие малко ръцете на министър-председателя и да му напомни, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е столетница, оцеляла на много политически матраци, но винаги пазеща в сърцето си любовта… голямата любов – към Русия. 

Сега, намирам за не на място (или не на време) да слагам тук вечния майтап, че комунистите нямат родина, а всички са първо верни на Кремъл, а след това, ако им остане време и не е срещу Масква – са верни и на която там държава ги е пръкнала. Но усещам, че скоро и с това ще се майтапим, чувствам как му идва времето…

Позиция на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и другарката Нинова: 

„Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е се придържа стриктно към текста на Споразумението.

"Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане". Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение“.

Четох го петнайсет пъти и никъде не видях да пише, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се прави „Белене“. 

„Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене"“ НЕ ОЗНАЧАВА „Длъжни сме да направим руския проект, за да пратим милиардите в кремълските фирми и да се обвържем още повече с руски зависимости“. Просто пише, че не се изключва. 

БСП с позиция за изграждането на АЕЦ "Белене"

АЕЦ „Козлодуй“ е българският интерес. Там трябва да се насочат усилията ни. Белене (каква ирония – където БКП, дето сте ѝ наследници, пращаха инакомислещите) не може да приюти безопасна АЕЦ и това беше и ще бъде доказано отново. 

В собственото ви споразумение, заради което сте си стиснали ръцете, пише: „Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“. 

Най-бързото и най-евтиното ли НАИСТИНА смятате, че трябва да е водещото при изграждане на атомна централа. Знаете ли какво значи „атомна“? Гледали ли сте „Чернобил“ по HBO? Много интересен сериал…

Все си мислех, че безопасност и ефективност трябва да е водещото, но май сте си направили добре сметка какво да пробутате… дадете, исках да кажа, на масата за преговори преди коалицията, та да имате мегдан на изпълните заповедта на щуката. 

Да, искаме АЕЦ, не, не искаме „Белене“. Не искаме да храним кремълските олигарси, не искаме и да светим в тъмното. Искаме да увеличим капацитета на сегашната централа в Козлодуй. 

Да отбележим още една символична случка. Вчера май беше… отпадна, по давност, не друго, обвинението срещу Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в, станал известен и като Р. Овч. (покрай аферата с източването на „Топлофикация“)

Бивш енергиен министър. От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е

Р. Овч. вече не е обвиняем по делото за строежа именно на „Белене“. (не мое да бъде!)

По-интересното е, че след като му се размина – по давност – почувствал се спокоен… имаме следваща серия в шоуто – сега адвокатът му иска съдът да смени основанието за прекратяване на обвинението и то да не е „по давност“ (щото лошо… звучи като: „имàл връзки да мòта“), а да е „поради липсата на престъпление“. Демек: чист, по-чист, най-чист, Р. Овч. 

Да не казваме „нахално“, да кажем: „смело“…

Този герои – Р. Овч. – не спира да свети по студиата на телевизиите и да ръси акъл по темата с енергетиката в България, „Булгаргаз“, „Белене“ и какво ли още не. Нямам съмнения в качеството му на енергиен експерт. Или поне не много. Но определено имам съмнение в това чий е интересът, който защитава. 

Точно толкова ми е важно неговото мнение по темата с „Булгаргаз“, „Белене“ и българската енергетика, колкото ми беше важно да чуя и разследвания като руски шпионин Николай Маринов, дето получи и медал от Путин за „работата“ си, да ми разсъждава по темата с руската агресия към Украйна и повтарянето му на руските опорки за „деескалацията“. 

Николай Малинов: Може да приемем изтеглянето на руските военни като деескалация

Изключително много ме притеснява рискът, ако правителството започне да разследва свързани с техните интереси фирми, да взривят коалицията отвътре, само за да падне кабинетът и да няма резултат. 

Например, ако решат да накарат НАЙ-ПОСЛЕ Лукойл да вземе да почне да плаща данъци? Тогава какво? Защитават „Белене“, защо не и „Лук"?

Ами, ако цъфне свързаност с фирми и кръгове около бившите управляващи и сегашните партийни „приятели“?

Самата Нинова ноември каза: „Борисов хранеше през годините задкулисието в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Даваше им обществени поръчки по време на управлението си – няма да споменавам имена днес. Когато Борисов падна от власт, тази част се премести при служебния кабинет. Едни и същи хора се хранят от всяка власт, а ние говорим, че се борим с корупцията. В името на партията мълчах“. 

Това „в името на партията“ е много интересен феномен. Също като „защото сме социалисти“. 

Нинова ни каза някои неща „между редовете“ и за БСП, и за позицията си за Радев

Имам чувството, че живеем в някаква руска приказка, от по-тъпите. И че ни се е паднала ролята на Иванушка Глупака. От тъп, та по-тъп сценарий ни се предлагат, а единственото, което крепи самочувствието на сценаристите, е вярата им, че ние нямаме избор. Че нямаме „къде да ходим и щем, не щем…“ трябва да ги търпим, храним, уйдисваме, дундуркаме, че и да им се радваме и цветя да им носим. Ще видим…

Надявам се, защото са социалисти, да могат да четат между редовете. Например да могат да прочетат между втори и четвърти пръст. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1377 0

Водещи новини