Какви кметове искаме да ни управляват?

  • 08 февруари 2022 14:28

  • 911
  • 0
Какви кметове искаме да ни управляват?
© pixabay

В началото на годината общините се ожалиха, че сметките им за ток са в пъти по-високи, спрямо предходната година и че плащането им е невъзможно, ако не спрат на места уличното осветление и не съкратят част от чиновниците. Според едно проучване на Националното сдружение на общините за 2022 г. те трябва да платят 670 млн., в сравнение с м.г., когато тези разходи са били 164 млн.лв.. Държавата, в лицето на премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и финансовият министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на вече обявиха, че ще подпомогнат общините и ще ги компенсират. Въпросът е обаче какво ще правят през това време кметовете по места?!

В момента 90 общини в страната са обявили режим на тока заради високите сметки.

Преди да им се изплащат компенсации, те ще бъдат инспектирани от Агенцията за държавна финансова инспекция. Това бе огласено от новата власт и предизвика ропот в редиците на опозицията и част от засегнатите в кметствата.
Идеята да се прави проверка в общинските администрации, преди да им да дават отново от нашите пари за харчалък, бе лансирана от премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, който сподели, че са били леко "стреснати" от пилеенето на народната пара в Столична община за поставянето на улични лампи.
Припомням, че преди седмица писах за безобразните обществени поръчки в софийското кметство, според които за уличните лампи в едни квартали са давани по над 5000 лева, а за същите в други части от града по билоз 1500 лева.

Плащаме обществени поръчки за частни интереси

Заради поскъпването на електриката, правителството обеща, че ще даде възможност на общините, социалните домове и училищата да си пазаруват тока от общ доставчик. 
"Социалните домове и общини автоматично ще бъдат компенсирани с февруарските сметки и за януари, и февруари до 250 лева на мегаватчас или до 75% от цената на тока през юли миналата година”, обяви преди дни финансовият министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. Той поясни, че страната ни вече е получила одобрение от ЕК за тези компенсации на базата на заделените от Народното събрание 450 млн. лв допълнителни приходи над разчетите в бюджета.
“Кметовете и директорите на училища са превърнати в търговци на електроенергия. Това е защото либерализацията на пазара, така необходима, не предвиди как държавните институции ще могат да управляват техните договори за енергия. Затова е създадена работна група, която да види дали тези 250 лева на мегаватчас са достатъчни и за кои се налага допълнително финансиране. В бюджета за тази година в проекта за издръжка на общините са заложени 15 процента повече пари за режийни разходи, а капиталовите разходи - се увеличават с 30 процента”, уточни Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

При всички тези обещания за помощ и подкрепа към общините,

не е ясно защо сред тях има недоволни и роптаят, че преди да им дават парите, ще ги проверяват как до момента са изхарчили парите на данъкоплатците през търговете и обществените поръчки. Именно през тези, иначе законови способи, се оказва, че се източват най-много пари за корупция и това е публична тайна не от вчера и днес. Не е новина и факта, че общините са най-големите развъдници на корупция у нас.

Освен това, сега не е ли време кметовете да се докажат като добри стопани и мениджъри в своите общини, а не само да чакат на порциите от държавата, т.е. от парите на данъкоплатците! Иначе какъв е смисълът да ги избираме и хрантутим, като няма да правят нищо друго, освен да харчат парите ни за заплатите си. Такава работа вероятно и магарета да вържем в кметствата, ще могат да я вършат. 
Идат местни избори и е важно да си задаваме въпроси затова как искаме занапред да ни управляват.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
911 0

Водещи новини