Плащаме обществени поръчки за частни интереси

  • 31 януари 2022 13:23

  • 2121
  • 0
Плащаме обществени поръчки за частни интереси
© бтв, булфото/архив/, фейсбук

Тези дни независимият общински съветник Борис Бонев освети поредна шокираща за средния данъкоплатец обществена поръчка, която е с нашите пари в изгода на някои частни дружества. Тези фирми се подбират по порочен начин и това не е никаква новина. А скандала с поставянето и изграждането на улично осветление, само потвърждава горното твърдение.

Днес Борис Бонев обяви, че внася сигнал за сделката, осъществена от Столична община, в Агенцията за държавна и финансова инспекция /АДФИ/, до финансовия министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и в прокуратурата.

Организацията „Спаси София” алармира, че управата на най-голямата община в държавата /управлявана от ГЕРБ/ се гласи да плаща до 77 пъти по-високи цени от пазарните за осветлението на града. Разследването на "Спаси София" на обществена поръчка за уличното осветление от Столична община е на стойност 73 милиона лева.

Това са нашите общи пари, които така щедро се разходват за разплата с частни фирми, чрез обществени поръчки.

Тук е важно да припомним, че търговете в Столична община се организират от специална дирекция „Обществени поръчки и концесии”, сега като неин ръководител се сочи Цветан Стоевски. Преди години тази дирекция се именуваше по друг начин, но вършеше пак същите дела. В структурата работят чиновници, които ние издръжаме с парите си, но те не се грижат за нашите интереси, а за своята изгода и на ресорните си началници – кметове, зам.-кметове, партийни вождове, общински съветници....

Борис Бонев коментира в тв ефир: „Търгът не е проведен правилно и победителите не са избрани на база обективни критерии, щом общината си признава, че има завишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за търговска политика на индивидуалните фирми, тъй като общината плаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да провери доколко реални са разходите, оферирани от фирмите”.

С две думи – не е луд който яде зелника, а този, който му го осигурява. Резонно е да питаме обаче защо и как разходват нашите средства. Докога ще плащаме за благоденствието на шуреите и баджанаците на администрацията, които винаги и навсякъде в държавата лапат от обществените поръчки. Жалко и срамно е, че това продължава години наред. Спомням си, че още преди близо цяла петилетка Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко алармира, че чрез тези способи - поръчки и търгове, се крадат по 2-3 милиарда лева годишно! И нищо не последва.

Ето какво коментира по темата Владислав Панев, депутат от ДБ, бивш общински съветник:

Помните ли МТК Гроуп, на която Столична община плаща щедри суми за поддръжката на автобусни линии в северната част на града? Е, сега на свързана с тях фирма ще плащаме и за електроенергията, нужна за осветление. Лампите в София ще ни излязат не златни, ами диамантени.

Само дни след разкритията за завишените с пъти цени, на които общината купува въпросните лампи, Капитал информира, че фирмата Кумер ООД ще продава ток на столицата за следващите три години. Срещу скромната такса от 9 лева за мегаватчас над пазарната цена (първоначално Капитал писа дори за 29 лева, но след това информацията беше коригирана). За сравнение Метрополитен ще плаща на ЧЕЗ 7.30 лева.

Какви са връзките? Управител и съдружник в Кумер ООД е Емилия Илиева. Тя, заедно с Росен Илиев представлява фирмата Джей Ар инвест, която е собственик на МТК Гроуп. Чийто управител пък е Росен Илиев.

Не знам как тези хора продължават да стоят начело на общината и да не им пука. Честно казано не съм си представял такъв гьонсуратлък. Тук не е въпроса за оставки на бушони. Фандъкова е крайно време да си ходи. Защото не е виновен този, който яде баницата. Няма такава наглост. Договаряш общината да купува скъп ток, след това ревеш за държавни помощи. Затова говоря, че сега е златно време за подобряване на ефективността и спиране на течовете. А това със 100% компенсации няма как да стане. Много им е удобно цяла България да плаща за схемите на софийската управа. Досега за парното, а искат и за тока. Мен лично ме е срам хората от другите градове да ми плащат сметките. Все едно тук сме закъсали, а в провинцията всичко им е шест."

От години е известно, че най-солидната корупция се развива не по върховете на властта, а точна на местно, общинско равнище. И нищо, ама абсолютно нищо не се прави, за да се сложи край на безогледното крадене. Стигна се дотам, че един доскоро отговорен общински кадър, вече освободен от пост, ми довери, че навсякъде по света се краде. Ама

у нас се крадат 80 на сто от обществените средства, осигурявани от родни и европейски източници. А това вече  е безобразна лакомия и стремеж към системно преяждане.

Ако и този път държавното и общинско ръководство допуснат разкритията на „Спаси София” да бъдат заметени под килима и да няма нито един наказан и никакви последствия, то явно спасение за самите софиянци никога няма да има. С многото пари, взети от нас и изляти в нечии джобове за поставяне на едни прости улични лампи, можем вече и сами да светнем като крушки, както се пееше в една зловеща детска песничка. Та белким ярко осветим тъмните общински далавери...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2121 0

Свързани новини

Водещи новини