Предаванията за конспирации продават…

  • 07 февруари 2022 16:05

  • 1749
  • 0
Предаванията за конспирации продават…
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

Не е вярно, че само българите са заседнали в 18 век. Всички хора са така. Продължават да смятат, че емпириката е единственият метод за достигане до медицински заключения и е най-доброто доказателство. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33020

Било е така преди векове, сега медицината се базира на научни данни. Но хората продължават да си държат на емпириката. 

По същата причина държат в един спор ВИНАГИ да присъстват и ДВЕТЕ страни, пък ако ще и спорът да е за това дали земята е кръгла или плоска. Някои го правят за сеир, други наистина вярват, че все пак земята може и да е плоска. Канещите ги по студиата пък вярват само в това, че по-голяма аудитория означава повече пари. 

Да отбележим, че междувременно – между това, което ще прочетете и днешния ден – Джо Роуган се извини за подвеждащата информация от предаванията си, Spotify свали около 70 от старите му епизоди, започна нов скандал покрай него, че е използвал расистки обръщения и майтапи, а като цяло поведението на водещия е извинително в посока, че съжалява, че не е проверил информацията си. 

Това стана, след като Spotify загуби милиарди $ за по-малко от седмица, заради каскадите на Роугън. Дали щеше да го направи иначе? Кой знае? Но, като цяло, изглежда доста удобна грешка това просто да не си провериш информацията. Тъпа, но удобна.

Ето и един много полезен коментар на Стефан Митев от Българско рационално общество: 

„За първи път ще коментирам темата за Джо Роуган - автор на популярен подкаст в Spotify, който напоследък скандализира с антивакс послания. 

Първо, нека отбележа, че следя Джо Роуган от години. Именно той бе основната причина да се абонирам за Spotify. Гледах голяма част от епизодите му и преди в YouTube, и след преместването му в популярната шведска стрийминг платформа. За съжаление, при него забелязах тенденция, която се наблюдава и при други известни автори на съдържание, като например Брайън Роуз от LondonReal, които лека полека започнаха да навлизат в конспиративни теории за печелене на нова публика. Няма какво да се лъжем. Предаванията за конспирации продават, което е особено видимо във времената на пандемия. Голям брой интернет герои станаха известни именно заради скандалните си изказвания за вируса. Преди пандемията малцина бяха чували за тях, а сега се изживяват като борци за свобода и са идоли на сериозен сегмент от общата публика.

Ще коментирам само няколко епизода от подкаста на Джо Роуган, които доведоха до бурна реакция от недоволство. Първият беше преди няколко месеца с шаралатана Пиер Кори, който е основният защитник на ивермектин за лечение на COVID-19. Ивермектин отдавна бе категорично отхвърлен за лечение на новия коронавирус. Натрупаха се много проучвания. Най-добрите от тях са ясно показват, че ивермектин е неразличим от плацебо. Полза няма. Но имаше и проучвания, които показаваха ефект, поне в началото. Оказа се, че повечето са с лош дизайн, а някои от тях с директно фабрикувани данни. Голямо египетско проучване се оказа, че въобще не се е състояло, но пък "данни" от него бяха широко тиражирани в медиите. Разбира се, не очаквам от Джо Роуган да е напълно запознат с последните изследвания за COVID, но пък именно затова се прави предварително проучване на гостите.

Следващият съмнителен гост е Peter McCullough - лекар, автор на скандална публикация, твърдяща, че ваксините убиват хора. Ако след милиарди приложени дози, имате съмнения, че ваксините убиват, то наистина сте жертва на конспиративните теории. Дори съвсем наскоро Изпълнителна агенция по лекарствата излезе с официално становище, че в България няма нито един доказан случай на починал от ваксина. Peter McCullough и други правят своя нелеп извод след "анализ" на системата за съобщаване на нежелани ефекти в САЩ - VAERS. Това е пасивна система, т.е. всеки може да съобщи, каквото си пожелае - от автомобилна катастрофа след ваксинация до превръщане в Хълк (не се шегувам) и то ще бъде отчетено там. VAERS често се използва от антивакс адвокати за дела срещу фармацевтични фирми с цел получаване на обезщетения. Странно защо антиваксърите никога не използват активните системи за проследяване на нежелани събития, които вече са отхвърлили връзката с ваксината.

Третият скандален гост в подкаста на Роуган е шарлатанът Робърт Малоун. Той твърди, че е измислил РНК ваксините. Не е. Малоун има публикации за РНК ваксини през осемдесетте, но след това се насочва към друга сфера и истинският прогрес в технологията е дело на други лекари. РНК ваксините нямат само един "баща" - принос за създването им имат стотици, вероятно хиляди учени, а Малоун не е от водещите имена. И не на последно място съпругата на Малоун е хваната в опити да редактира Уикипедия с манипулации в полза на мъжа си.

Гледах голяма част от участията на тримата изброени шарлатани - пълни са с антивакс опорни точки, които науката отдавна е отхвърлила, но това не е толкова очевидно за общата публика. Много лесно е да се подведеш по тяхното говорене и да си помислиш, че и ти вече притежаваш скрито познание, което не е достъпно на тълпата. За съжаление, Роуган даде лесна трибуна на антиваксъри и сега търпи големи критики. Spotify вече обяви, че променя правилата за създаване на съдържание в платформата.

Две музикални легенди Нийл Йънг и Джони Мичъл се обявиха против подкаста на Роуган и пожелаха да изтеглят песните си от платформата, докато антивакс предаванията не бъдат спрени.

Реакцията на Spotify бе мигновена и показва, че дори отделни личности стигат да се прекрати антивакс пропагандата. Бъдете активни и не оставяйте шарлатаните да разпространяват лъжи безнаказано“.
 

Пиещите белина не вярват на ваксините, не знаят какво има в тях

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
1749 0

Свързани новини

Водещи новини