Истината: шествието не спечели симпатията на канадските граждани

  • 04 февруари 2022 13:20

  • 3989
  • 0
Истината: шествието не спечели симпатията на канадските граждани
© Getty Images

Забелязвам, че хората все повече (ОСОБЕНО в България!) развиват навика да взимат от новините само това, което им харесва, да го преиначават и да си го моделират, така че да пасне на техния „калъп“ реалности. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

Така малцината кресльовци в Канада се превръщат в „цяла Канада протестира“, няколкото шумни антиваксъри на улиците на София се превръщат в „десетки хиляди протестиращи“ и подобни глупости, удобно улавяни от политически импотентни глашатаи на чужди интереси и завъртани от тях в публичното пространство. С доста помощ от някои медии, които или по инерция гледат да запълнят с колкото се може повече страниците си, или пък умишлено съучастват. 

Ето един полезен коментар от „Българско рационално общество“:

„Както винаги, обективно отразяване на протеста в Канада в българското медийно пространство липсваше.

Най-голямото канадско шествие в подкрепа на коронавируса не спечели симпатията на канадските граждани по множество причини.

Протестиращите уринираха и паркираха на гроба на Незнайния войн. Иронично е, че свободата им да бъдат в Отава и да протестират срещу правителството, е платена с кръвта и смъртта на този войн.

По време на демонстрацията статуята на Тери Фокс, национален герой, който губи крак от рак на костите като млад и през 1980 г. набира средства за раково болни, беше претрупана с антиваксърски и антимедицински послания, и обърнат с главата надолу канадски флаг. Още ирония. Точно тези, които отричат ваксинацията, сега допринасят за отмяната на лечението на много раково болни хора.

„Децата ми бяха шокирани. Както всички канадски млади хора, те са израснали с Тери Фокс като герой“, казва вицепремиерът Кристия Фрийланд.

Консервативният премиер на Онтарио Дъг Форд каза, че е изключително обезпокоен да види как хората оскверняват техните най-свещени паметници.

Стотици, може би хиляди (ако вярваме на социалните мрежи) нахлуха в Rideau Centre, големият мол в центъра на Отава, без да носят маски. Това беше незаконен акт, поради което молът беше принуден да бъде затворен. Малки магазини, заведения, ресторанти и големи магазини бяха затворени. Отново ирония – борците за „свобода“ и „независимите“ шофьори на камиони са готови да предизвикат малък локдаун. 

Един приют за бездомни съобщава, че протестиращите са държали да бъдат нахранени там.

По тези и още много други причини повечето канадци бяха възмутени от грубото и глупаво поведение на протестиращите.

Премиерът Джъстин Трюдо нарече протестиращите „радикално малцинство“, което отразява пролиферацията на дезинформация, конспиративни теории за микрочипове и „за Бог знае какво още върви с шапките от станиол“.

„Имахте своите 15 минути. Време е да продължим напред и да върнем града на нашите жители“, казва кметът на Отава Джим Уотсън.

Протестиращите призоваха за свалянето на правителството на Трюдо, въпреки че то е отговорно за малко от съществуващите мерки – повечето са наложени от канадските провинции.

Най-видимият контингент от протестиращи бяха шофьорите на камиони, които паркираха на Парламентарния хълм. Те бяха там, защото са несъгласни с новото правило да бъдат задължително имунизирани срещу Ковид-19 при влизане в страната. САЩ наложиха същото изискване към пристигащите шофьори на камиони. Тоест, няма да има особена разлика, ако Канада отмени правилото си. 

Когато шофьорите на камиони и привърженици нахлуват в столицата и бързо разпръскват какофония от въздушни клаксони, ругатни и подкрепа за радикални политици, трябва да имаме няколко неща предвид. Като например цифрите.

Нямаше 50 000 камиона. Имаше 100 до 300. Достатъчно, за да парализира ядрото на града.

Полицаите в Отава казват, че около 10 000 души са се завъртяли на Парламентарния хълм. Това е много. Впечатляващо.

Но рутинно 100 000 идват на същото място, за да отпразнуват Деня на Канада. И те не се нуждаят от съмнителна кампания за 7 милиона долара, за да направят това.

Организаторите бяха финансирани с милиони за „конвоя на камионите за свобода“ от някои богаташи с користни политически цели.

Нелсън Уайзман, професор по политически науки в университета в Торонто, казва, че дупката с дезинформация в Канада не е толкова дълбока, колкото е в САЩ по много причини, включително по-малката политическа поляризация на север от границата.

„Това води до много по-малко симпатия или толерантност към неваксинираните сред канадците. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис не можа да стигне много далеч в Канада. Доналд Тръмп ще бъде отбягван дори в кръговете на Консервативната партия“, каза Уайзман. 

Канада е страна с 80% напълно ваксинирани граждани. Смъртността там е 10 пъти по-ниска от тази в България. 

Нека не се залъгваме. Протестиращите канадци в подкрепа на коронавируса са малцинство.

Над 85% от всички шофьори на камиони в страната са ваксинирани. В повечето големи градове 90% от гражданите споделят сходни виждания за пандемията. По улиците на Торонто, Халифакс, Отава или Ванкувър мнозинството носят маска, за да защитят себе си и един друг. Повечето хора спазват дистанция помежду си, спазват правилата и разбират, че медицинските сестри, служителите в общественото здравеопазване, лекарите, парамедиците всъщност дават всичко от себе си, за да се борят с пандемията.

А ние тук седим и се възхищаваме на малцинството. Ето откъде идват разликите в стандарта на живот“.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
3989 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини