Как депутатите сами пратиха себе си за зелен хайвер със зелен сертификат

  • 26 януари 2022 16:29

  • 2633
  • 0
Как депутатите сами пратиха себе си за зелен хайвер със зелен сертификат
© pixabay

Въпреки агресивни подаквания от страна на привържениците на строгите ограничителни мерки в обществото ни по повод на съпротивляващата им се въздушно-капкова зараза от коронавирус, се оказа, че т.нар. "зелен сертификат" не може да спре ентусиазма на депутатите да отидат на работа в Народното събрание. Мярката бе гласувана от повечето народни избраници, но не може да бъде налагана силом, защото не фигурира нито в закон, нито в Конституцията. Така любителите на силовите, принудителни и крайни способи, останаха с пръст в устата след разясненията на експерти в областта. 

В началото на декември м.г. първо ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, а после Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от предложиха независимо едни от други да се влиза в Народното събрание със зелен сертификат - една твърде закъсняла мярка.

Новото мнозинство отхвърли предложението на бившите управляващи, но дни след това прие лансирана същата идея от ДБ за контролиран достъп до сградата, в която "съединението" отдавна не се отбива.

Мнозинството след бурни обсъждания и караници прие надве-натри сертифицираният подход. Открито срещу тази идея се обявиха само две от парламентарните групи - "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".
Днес стана ясно, че депутатското решение е само привидно, а по закон и Конституция никой не може да спре депутатите да изпълняват своите задължения, т.е. да ходят на работа и да представляват онези, които са гласували за тях. Всякакви тълкувания, че народните представители не спазвали правилата и законите, са напълно неоснователни и е добре да не правят, за да не изглежда човек глуповато. Защото решението, гласувано в пленарна зала, не се съдържа в закон, в основният ни закон, нито пък са предвидени наказания за онези, които не желаят да се сертифицират.
Един от най-уважаваните конституционалисти у нас Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по тази дисциплина в Алма матер, подробно и обстоятелствено обясни в ефира на Нова тв що за глупост са сътворили народните избраници по отношение на зеления сертификат, който от днес трябваше да изискват сами на себе си. 
"Решението за изискване на Зелен сертификат, е процедурно решение ad hoc /б.а. създадено за специални цели/, то не е съгласувано с нито с правилника на НС, нито с Конституцията. Нито НСО, нито квесторите могат да спрат достъпа на народните избраници до парламента. В закон не съществува подобна ограничителна мярка".

Ето как някои депутати дават пример за неефективна и неефикасна работа.

Тези, които предложиха тази мярка, и онези, които я гласуваха, пратиха сами себе си за зелен хайвер с този зелен сертификат. И то по време, когато дори СЗО призова да вдигане на ограничителните мерки по повод на пандемията, които очевидно не я нито ограничават, нито спират. Някои у нас твърдят, че чрез сертификата щели били да постигнат по-висока ваксинационна покритост! А дано, ама надали! 
Нашенският Ганьо винаги обича да се прави на по-католик от папата, за да прикрива своите комплекси и страхове. 
И вместо да търси рационално решение за пандемията, прецаква дори сам себе си. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2633 0

Свързани новини

Водещи новини