Водещите новини! Румен Радев полага клетва пред НС; премиерът заминава в Македония; руски военни – в Беларус (и още…)

  • 17 януари 2022 19:12

  • 1783
  • 12
Водещите новини! Румен Радев полага клетва пред НС; премиерът заминава в Македония; руски военни – в Беларус (и още…)
© Булфото (архив)

*** Водещите вечерни новини на 17 януари ***

 

На тържествена церемония от 10.00 часа на 19 януари, сряда, президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание.

Тази седмица Румен Радев ще положи клетва пред НС като президент на България

***

Министър-председателят Кирил Петков заминава на еднодневно официално посещение в Република Северна Македония на 18 януари 2022 г.

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Петков заминава на еднодневно официално посещение в Северна Македония

***

Руски военни сили и техника започнаха да пристигат в Беларус, след като Минск обяви, че двете съседни страни ще проведат съвместни учения следващия месец, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на цитирано от агенция БелТА изявление на секретаря на беларуския Съвет за сигурност Александър Волфович.

Руски сили и оборудване пристигат в Беларус преди военни учения

***

Руският външен министър Сергей Лавров днес гневно отхвърли обвиненията на САЩ, че Русия подготвя провокация и търси претекст за нахлуване в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Русия отрича да търси претекст за нахлуване в Украйна

***

Главният прокурор осъществява общо административно ръководство, той няма правомощия да казва на прокурорите какво да правят по определени преписки. Прокурорите изготвят обвинителните актове съобразно събраните доказателства. Така е било и така ще бъде, заяви Тодоров.

Ясен Тодоров: Мит е, че над главния прокурор е само Господ

***

Стрелецът-беглец от хасковското село Сърница е предаден на съд в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на обвинението. Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу Бейсим Салиф, 55 г., за закана с убийство и притежание на незаконно оръжие и боеприпаси. Салиф е обвиняем и в Хасково.

Изправят пред съда стрелеца от Сърница

***

За“ ваксинацията на децата съм. До момента при нас имаме 139 ваксинирани деца. Нямаме странични реакции. Това заяви д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "проф. Иван Митев", в предаването „Лице в лице“ по БТВ във връзка с протичането на Омикрон при децата.

Шефът на Педиатрията разкри как протича Омикрон при децата у нас

***

Един от лидерите на италианските антиваксъри Луиджи Марили почина на 64-годишна възраст от COVID-19 в болница в Перуджа, съобщават местни медии.

Новина за смъртта му беше разпространена във Facebook от социалното движение „Да освободим Италия“, което обединява много противници на ваксинацията.

COVID-19 покоси лидер на антиваксърското движение в Италия

***

Руски учени откриха повече от 20 вида микроорганизми по вътрешната повърхност на блока "Заря" на международната космическа станция (МКС) след няколкогодишни изследвания, съобщава БТА.

Сред тях има потенциално патогенни бактерии и плесени.

Учените са открили по-специално грам-положителни коки, спорообразуващи бактерии, грам-отрицателни аеробни или факултативни аеробни бактерии. Сред тях са Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., които могат да предизвикат инфекции и спорообразуващи бацили.

Откриха опасни бактерии на МКС

***

Софийската градска прокуратура е придвижила към следствието сигнали, подадени от Кирил Петков в качеството му на икономически министър, обявиха от пресцентъра на държавното обвинение след вчерашното интервю на премиера в ефира на bTV.

В него Петков заяви, че не е видял "правилно третиране от прокуратурата" по отношение на сигналите му за ремонтите и реконструкцията на язовири у нас.

Прокуратурата се е заела със сигналите на премиера Петков

***

Правителството назначи 8 нови областни управители

***

Руският опозиционер Алексей Навални заяви днес, година след ареста си, че и за секунда не съжалява, че се е върнал в Русия, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Направих го, не съжалявам и за секунда", написа той в социалните мрежи по повод борбата си срещу Кремъл и завръщането си в страната въпреки вероятността да бъде арестуван след месеци на възстановяване зад граница заради отравяне. "След една година затвор ви казвам това, което изкрещях на тези (които ме подкрепяха тогава) пред съда: не се страхувайте", добави опозиционерът, чиито послания се разпространяват редовно в социалните мрежи. Постът му днес е придружаван от негова снимка в затворническа униформа в компанията на съпругата му Юлия.

Навални, година след ареста си: Не съжалявам за нищо

***

Земетресение с магнитуд 5,6 разтърси днес Западен Афганистан, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от БТА.

Епицентърът на труса е бил на 154 км североизточно от град Херат, в който живеят 272 хиляди души, а огнището - на дълбочина от 30 километра.

Земетресение разтърси Западен Афганистан

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1783 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
gogo gerbera

2022.01.18 | 06:44

12
ZAKLE SE DA ZA6TITAVA KOMUNISTITE...
6666

2022.01.18 | 01:04

10
В КАКВО ЩЕ СЕ КЪЛНЕ ФАТМАКА ?
Ахил

2022.01.18 | 02:57

11
В майка ти,тъпанар такъв

2022.01.17 | 19:29

1
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
6666

2022.01.18 | 01:03

9
ПРОКЪЛНАТИЯ ФАТМАК ЩЕ СЕ КЪЛНЕ В ЛЮБОВ КЪМ ДЕСИ ГРОЗНАТА !

2022.01.17 | 21:39

6
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПИЧ..., ТОЧНО И ЯСНО ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА КОМУНЯГИТЕ...

2022.01.17 | 19:56

3
Браво, добре, казано,за, червените хмери, престъпници убици
6666

2022.01.18 | 01:01

8
В КАКВО ЩЕ СЕ КЪЛНЕ ФАТМАКА ?
mikki

2022.01.17 | 23:06

7
Зеления чорап е много гнусно и тъпо парче.
Г

2022.01.17 | 21:09

5
Българоубиеца щеполага клетва За какво?

2022.01.17 | 19:56

4
Браво, добре, казано,за, червените хмери, престъпници убици

2022.01.17 | 19:53

2
Лъжица, хунтата Пиночет ще,полагал,клетва,ти, си Мутра гнусна Меризлива сфиня

Добави коментар

Водещи новини