Навални, година след ареста си: Не съжалявам за нищо

  • 17 януари 2022 15:47

  • 590
  • 4
Навални, година след ареста си: Не съжалявам за нищо
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Руският опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) заяви днес, година след ареста си, че и за секунда не съжалява, че се е върнал в Русия, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Направих го, не съжалявам и за секунда", написа той в социалните мрежи по повод борбата си срещу Кремъл и завръщането си в страната въпреки вероятността да бъде арестуван след месеци на възстановяване зад граница заради отравяне. "След една година затвор ви казвам това, което изкрещях на тези (които ме подкрепяха тогава) пред съда: не се страхувайте", добави опозиционерът, чиито послания се разпространяват редовно в социалните мрежи. Постът му днес е придружаван от негова снимка в затворническа униформа в компанията на съпругата му Юлия. 

Русия: Двама сътрудници на Алексей Навални са терористи и екстремисти

Навални се изправи днес отново пред съда, този път за разглеждането на две негови жалби срещу затворническата администрация. В заседанието на съда в Петушки, в руската Владимирска област, където излежава присъдата си, Навални се включи чрез видеоконферентна връзка. Той беше арестуван на 17 януари миналата година, на летище в Москва, след завръщането си от лечение в Германия, след като беше отровен в Сибир през август. Опозиционният лидер обвинява за това президента на Русия Владимир Путин. Русия никога не започна разследване на този опит за убийство, като заяви, че няма никакви признаци за това и обвинява Берлин, че не й е предоставил медицинските анализи на опозиционера.

Навални посвети наградата "Сахаров" на борците срещу корупцията

Навални беше осъден на две години и половини затвор по обвинение в измами, което той определя като политически мотивирано. Присъдата предизвика порой от критики.
Арестът на Навални преди година беше последван от големи протести, но властите бързо ги разпръснаха. След това неговото движение беше обвинено в екстремизъм и забранено. Опозиционери, медии и неправителствени организации, смятани за критични към Кремъл, бяха подложени на засилваща се вълна от репресии. Навални е обект и на друго обвинение - в екстремизъм, което би позволило задържането му в затвора в продължение на години, отбелязва АФП.

Филип Епитропов
590 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.01.18 | 09:40

4
ЧЕ ОТ КАКВО ДА СЕ ОПЛАЧЕ-ПИТАТЕЛНА ХРАНА И ЗДРАВ АНАЛЕН СЕКС
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.01.17 | 16:28

2
Така постъпват диктаторите в рускенефа, затвор за всеки, дръзнал да с опълчи на диктатора и за свобода на народа :)
няма как да си русофоб и да не си пед-ал

2022.01.17 | 16:34

3
na teb kakav te e problema s Rysia be tapunger

2022.01.17 | 16:24

1
Глупак

Добави коментар

Водещи новини