Фандъкова: Не се предвиждат нови COVID мерки в София

  • 14 януари 2022 08:59

  • 360
  • 2
© Bulphoto/архив

Заетите интензивни COVID легла в София са под 70%, като има възможност за разкриването на още такива, обяви в сутрешния блок на бТВ столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която уточни, че според новия пандемичен план на правителството – София е далеч от налагане на по-строги мерки.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

В понеделник предстои ситуацията да бъде обсъдена от общинския щаб. 

„Когато говорим за легла – разбираме оборудвани такива и обезпечени с персонал. Към момента нямам информация за проблем с липсата на медици. Разпореден е засилен контрол на мерките, от началото на годината в градския транспорт са направени проверки на около 1500 превозни средства, издадени са около 60 акта за нарушения“, обясни Фандъкова. 

Столичният кмет разказа, че се е срещнала с новия министър на здравеопазването Асена Сербезова и са провели конструктивен разговор за COVID зоните в ДКЦ-тата и общинските болници, като се подготвя въвеждането на денонощни такива. 

„Коментирахме още тестовете и учениците. Аз подкрепих тази мярка с една цел – много време учениците бяха вкъщи. В понеделник се надявам да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срока и е важно да бъдат в училище“, добави тя. 

Николай Денков разкри какво се променя в COVID мерките за учениците

Фандъкова уточни, че около 2% от децата в детските градини са карантинирани, в училищата – около 7,5%, а при учителите – под 1%. 

Кметът на София обясни, че заради високите сметки за ток има шанс да бъдат разреждани линии на градския транспорт, но столичани няма да останат без превоз. По думите ѝ около 178 млн. лв. ще бъдат необходими на столичния градски транспорт, за да функционира нормално. 

Столицата е един от градовете у нас, които поискаха държавна помощ заради сметките за осветление и градски транспорт. 

Над 2 пъти по-скъпо е уличното осветление на София, Пловдив, Варна и Бургас

„Много е тежка ситуацията с цените на електроенергията и природния газ. За улично осветление сметките са пораснали два пъти, а тази сметка се плаща изцяло от местните данъци на хората“, уточни тя. 

На въпрос дали мениджмънтът на държавните дружества е фактор, Фандъкова посочи, че през последните 3 г. общината има увеличение на приходите от градски транспорт, но заради пандемията пътникопотокът е намалял. 

„За месец ноември 2020 г. сметката за ток на метрото е била 1,1 млн. лв., този месец ноември – 3,5 млн. лв. Няма дружество – частно, държавно или общинско да издържи на този натиск. Разширението на метрото за мен е приоритет, проектира се в момента, а през март очаквам да започне строителството на трите нови километра“, каза кметът. 

Относно „Топлофикация София“, Фандъкова обясни: „Това е стратегическо дружество, няма да се допусне фалит. Това не означава, че не трябва да се намерят решения. Поела съм ангажимент да работя по новия план за модернизация на дружеството. Само за последните 6 месеца дупката от разликите в цените е 160 млн. лв.“. Тя допълни, че предстои да се затегне контролът на общинските дружества. 

Фандъкова обясни, че е проследила протеста срещу зеления сертификат във вторник. 

Относно критиките защо не го е забранила заради епидемията, тя обясни, че това е демократично право на гражданите, като през последните 2 г. тя не е забранявала демонстрация, защото според нея подобно действие няма да попречи на провеждането, а ще внесе напрежение – защото забраната позволява на полицията да се намеси със сила. 

Уточни, че тя ще обсъди с МВР заявките за следващи протести.

Десислава Станева
360 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Джони

2022.01.14 | 10:17

2
Е вкарай нови мерки и направо си подавай оставката.Без това не си за тоя пост.
Просто човек

2022.01.14 | 09:12

1
Оставка на циганската кметица!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини