Утилизацията на боеприпаси е грешка, трябвало да закупим инсталация

  • 09 юни 2012 12:45

  • 1214
  • 3
Утилизацията на боеприпаси е грешка, трябвало да закупим инсталация
©

В момента в България има около 14 000 тона боеприпаси, които не са утилизирани. Голяма част от тях обаче няма и да бъдат унищожени, а ще бъдат продадени. Това каза в предаването „Седмицата” на "Дарик радио" зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той добави, че е необходимо в страната ни да има място, където годишно да се утилизират между 5 000 и 10 000 тона.

Пред "Дарик радио" той разясни, че в процеса на утилизация на боеприпаси според нашето законодателство не могат да участват чужди фирми. „Месеци преди тези взривове от Министерството на отбраната предложихме промени в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Ние искаме да пише, че, когато даваме боеприпаси на фирми да утилизират, материалите, които остават, да не ни се връща, тази собственост да се предаде. За да не се возят в държавата такива боеприпаси, което е много по-опасно. Това става с промяна в закона”, обясни той.

За Челопечене Валентин Радев каза, че експертизата за взривовете там няма да приключи, докато американците не излязат отвътре, „т.е. докато не изровим всичко”. „Сега американските колеги дълбаят надолу. Помагат ни, защото ние нямаме такива средства, а е опасно да се извършват такива дълбочинни прочиствания. Тяхното обещание е, че до края на август ще приключат и експертизата веднага ще бъде дадена тогава”, каза още той.

За 103-те ракети въздух-земя, които бяха изнесени от авиобаза „Безмер” и хванати край Сливен, Радев каза, че това е криминално деяние. „Ние сме много възмутени. Остава открит въпросът как така излизат ракети от „Безмер” нередовно. Американците неотдавна ни направиха одит, те ни харесаха съхранението на боеприпасите, в понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той. Нека да видим точно как са изнесени тези ракети. Считайте, че ще вземем мерки, които ще изненадат всички”, категоричен е Валентин Радев.

Последвайте канала на

1214 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бай Рамбо Балкански

2012.06.10 | 18:34

3
По министерствата и агенциите има твърде много чиновници връзкари които за нищо полезно нещо не стават . Утилизация на боеприпаси се прави най-добре в рамките на заводите които ги произвеждат, от хората които ги произвеждат ( проектират ) , със модерни технологии и със модерни инструменти при спазване не правилата за безопасност . Обезвреждане на експлозиви и боеприпаси във гаражи и на село на поляната от пенсионери или от бивши говедари без контрол,защитни средства,познаване на технологиите на производство,съхранение,транспортиране,и безопасно обезвреждане и т. н. от фирми създадени само със цел да се приберат едни пари от едни ( определени ) хора водят до инциденти при които хора се инвалидизират или умират , сгради се разрушават и т. н.

2012.06.09 | 19:44

1
Навремето руснаците, сега американците. Абе нашите шапкари сами нищо ли не могат да направят? Освен да ядат в столовата и да тичат за заплати.
Шапка на тояга

2012.06.09 | 19:44

2
Нашите шапкари са чиновници със пагони със яки връзки които се включват във редиците на БА само за да имат кариера или за да имат сигурна работа добре платена и спокойна на чужд гръб от която да могат да спечелят нещо допълнителни когато имат възможност за това без значение колко от нас умрат или осакатеят за винаги . Ако ги подбираха по можене и знаене 95% от тях никога нямаше да се класират за позициите които заемат .

Добави коментар

Водещи новини