Проф. Вл. Чуков: Когато /малка част от/ Изтока е далеч от Запада....по отношение на Коледа

  • 28 декември 2021 11:02

  • 4874
  • 0
Проф. Вл. Чуков: Когато /малка част от/ Изтока е далеч от Запада....по отношение на Коледа
© личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Звездата на Ливърпул, египтянинът Мохамед Салах, наречен още „Гордостта на арабите“, разгневи някои от по-радикално настроените си арабски фенове заради празнуването на Коледа. В туитър той  публикува своя снимка, придружен от съпругата и двете си деца. Семейството е около коледната елха и отбелязва големия празник. Освен това световната футболна звезда отправи поздравления към всички празнуващи.

В социалните мрежи някои негови фенове бяха безпощадни към него. Според тях празнуването на Коледа е недопустимо и е несъвместимо с ислямската религия.

Това било особено значимо за човек, който е модел на подражание на милиони младежи в ислямския свят.

Някой си Науаф ал Акил пише: „Влиянието на Мохамед Салах върху младите хора в арабския свят е много голямо. Той трябва да стане по-отговорен по този въпрос, който се повтаря всяка година. Това поведение е грешно и противоречи на ислямската религия. То ще има пагубни последствия за следващото поколение.“

Друг, радикално настроен фен, Мустафа Фарес отбелязва: „О, Салах, с нетърпение очакваш да вземеш наградата за най-добър играч в света. Това не може да стане, когато празнуваш Коледа и Хелоуин и други. В същото време не празнуваш раждането на Пророка и Рамадан, каква загуба.”

Трети фен, чието име е Басил пък е още по-остър: "Ние те обичаме, Салах, но религията е червена линия. Ти се покланяш след всеки вкаран гол и празнуваш празника на онези, които обиждат Бога? Бой се от Бога, те няма да ти помогнат в Деня на Страшния съд."

Очевидно е разминаването в оценката на най-светлия християнски празник -  Рождество Христово между християнския и малка част от мюсюлманския свят.  
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4874 0

Свързани новини

Водещи новини