Над 200 коледари обикалят улиците на Ямбол и възвестяват Рождество Христово

  • 25 декември 2021 16:24

  • 856
  • 2
Над 200 коледари обикалят улиците на Ямбол и възвестяват Рождество Христово
© Булфото (архив)

Над 200 коледари обикалят улиците на Ямбол и възвестяват Рождество Христово. Коледарите започнаха своя обход още късно снощи и продължават към момента, като привличат стотици зрители - жители и гости на града, предаде БТА.

Според етнографи коледуването в Ямбол е уникална за страната традиция. Възникнала е преди повече от век в най-стария квартал на града - "Каргон". Местните дружини, наречени "куди", се отличават, тъй като не само наричат и благославят, а и изпълняват отривист танц - коледарски буенек.

От 2018 г. "Ямболският коледарски буенек" е защитена марка пред Патентното ведомство. В града се провежда и традиционният Коледарски фестивал с надиграване, който събира стотици гости от страната и чужбина. Емблематичното събитие е отменено за втора поредна година, заради мерките на здравните власти за COVID-19.

Коледари влизат в домовете да пеят за здраве

Последвайте канала на

Валери Зайцев
856 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Омикроня

2021.12.26 | 05:16

2
Мойте най-добри приятели, мангустите-прошляци.
¸¸¸.Бoриcлaвa Йoвчeвa.¸¸¸

2021.12.25 | 19:23

1
...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже циреи на гъзъ му на циганина Боко-българоубиеца да излязат, и да се размножат, и като гъби след дъжд да никнат, а на лъжливия му език язва да излезе! ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже свещ скоро да му палят и заупокойна молитва да му четат. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Проклет да е и той и децата му и внуците и правнуците му до девето коляно. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Да стигнат до просешка тояга и да просят по улиците комат хляб. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Мир да не види ни на тоя ни на оня свят...¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.ТРИЖДИ АНАТЕМА.¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸ .Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸

Добави коментар

Водещи новини