Главен комисар Николов: Пандемията доведе до намаляване на пожарите в страната

  • 22 декември 2021 17:23

  • 349
  • 1
Главен комисар Николов: Пандемията доведе до намаляване на пожарите в страната
© Булфото (архив)

По време на пандемията броят на пожарите в страната намаля значително, каза днес в Дългопол началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/ главен комисар Николай Николов, който награди четиримата младежи, спасили човешки животи при избухването на огъня в дома за възрастни хора в село Рояк.

Причината за намаляването на инцидентите е, че хората са у дома и при инцидент реагират бързо, обясни Николов. По думите му за тази година абсолютното число на пожарите е с около три хиляди по-малко.

Началникът на ГДПБЗН допълни, че няма снижение в броя на жертвите, като особено голям е рискът за самотни, възрастни, трудноподвижни хора. Той уточни, че дирекцията планира реализацията на мащабен проект за преодоляване на този проблем, но все още не е намерено достатъчно финансиране. Пилотно проектът е приложен във Велико Търново, където са монтирани няколкостотин датчика в къщи на самотни възрастни хора. Резултатите са много добри, тъй като много бързо получаваме сигнал при инцидент, а и самите хора стават доста по-внимателни, обясни Николов.

Той призова роднините на възрастните самотници поне веднъж годишно да проверяват комините на домовете им, както и изправността на ел. инсталациите. За социалните институции от типа на хосписите Николов посочи, че има законово разписани стандарти. Последните проверки в близо 800 обекта от този вид в страната са показали, че няма сериозни нарушения на противопожарните изисквания.

Гл. ком. Николов с коментар за трагедията на АМ „Струма“

Николов каза още, че дирекцията реализира мащабен проект, насочен към обучението на учениците как да действат в случай на наводнение, земетресение, свлачище, пожар. През своеобразните курсове са преминали 72 000 деца, като догодина проектът ще продължи, посочи Николов. По думите му обученията се провеждат в центрове на дирекцията, които се намират в Бургас, София, Пазарджик, като предстои да бъдат открити такива в Шумен, Враца, Габрово.

Все повече се увеличават желаещите да работят като пожарникари, допълни още Николов. По думите му в различните региони за едно свободно място кандидатстват между седем и девет души. Това дава възможност да се подбират млади, мотивирани хора, физически подготвени, които да преминат обучение в центровете във Варна или Монтана и да бъдат назначени, посочи Николов, цитиран от БТА. Той уточни, че средната възраст на пожарникарите в страната е под 40 години.

Като проблем Николов посочи подаването на фалшиви сигнали за инциденти. По думите му тези повиквания са около две хиляди годишно.

Константин Тодоров
349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хахахаха

2021.12.22 | 18:01

1
Не бе, ваксината е довела до намаляване на пожарите

Добави коментар

Водещи новини