Седмицата набързо: Гешев и Кешев, цветя и банкови сметки; и имаме премиер, който говори английски с цели изречения

  • 17 декември 2021 16:15

  • 9993
  • 0
Седмицата набързо: Гешев и Кешев, цветя и банкови сметки; и имаме премиер, който говори английски с цели изречения
© Булфото/Pxabay/Novini.bg

На финала на седмицата, превалили средата на месеца, който е финал на годината… имаме палитра, цял набор от интересни истории за припомняне, но на фона на цялата година зад гърба ни, не може да се каже, че са нещо кой знае какво. 

И все пак.

***

Един депутат с бая кредит беше най-гласовит, че иска да си получава заплатата кеш. Смешното е, че е от коалицията, която най-много иска да въведе дигиталното навсякъде в ежедневието ни, особено що се отнася до контролирането на паричните потоци, за да се отреже корупцията. 

Човекът е Иван Димитров, коалицията е „Демократична България“. 

По време на заседанието на комисията, което е решавало кеш или на карта да си получават заплатите милите ни народни представители, Иван е заявил, че няма банкова сметка (и кво праим сà?).

После, пред журналистите, каза: „Когато опитате да обосновете в дебат нещо, казвате реплики като моите. Имам банкова сметка, нямам проблем“.

Тоест…

Тоест, по време на дебата в парламентарната комисия е излъгал, за да се обоснове. Но няма проблем. 

Добре…

Силно начало. Обещаващо 

Същият демократ имал 432 436 лв. кредит и по някаква причина предпочита кеш. Не бе… в името на народа, вие пък. 

"Заплати на ръка": Иван Димитров от ДБ обясни има ли банкова сметка и къде е проблемът

***

Гешев не се спаси и с букет. 

Новият министър на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. беше изненадана (не казвам приятно или неприятно) от главния прокурор, а той, от своя страна, също беше изненадан от Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“., която му поиска оставката. 

В едно видео, което е малко тегаво за гледане, се вижда как Гешев стоварва букет в ръцете на новата министърка, без много да му пука, че тя е насред интервю и започва: „Честит мандат! Пожелавам Ви здраве! Успех и съвместна работа със съдебната власт“. 

Вероятно при някой друг щеше да има търсения ефект на „гълтане на граматиката“, но Йорданова, без да пропуска и секунда, отговори: „Аз Ви пожелавам да си носите отговорността винаги, когато трябва. И дай Боже, да можем да обсъдим условията за Вашата оставка“.

Драгият зрител, с тегаво усещане, почти може да чуе как се сменят скоростите с чегъртане, за да минем към отговора на Гешев: „Не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси, които са в интерес на българските граждани. Тази се съмнявам, че е интересна. Приятен ден!“, казва Гешев, вече отдалечил се на стълбите, за да не получи още „отговори“ (така де – не можеш да си говориш с някого, който не е там, нали?), само дето Йорданова изстрелва още едно: „Хората са с обратното становище“. Гешев не изглежда доволен, въпреки усмивката. Все пак решава, че е важно последната дума да е негова, казва от далеч, откъм стълбището: „Олигарсите навярно“. 

Мда… колкото и да беше болезнено за гледане, го изгледахме (имахме ли избор!), а колегите от Fake News даже направиха гениален колаж:

Гешев посрещна с букет Надежда Йорданова. Тя му отговори: Ще обсъдим оставката ви

***

Дотук, ако обобщим новините, имаме: Гешев и Кешев…

 

***

Нататък. 

Имаме премиер, който говори на английски с цели изречения. 

С цели, сложни изречения и използва сложни думички – и на английски, и на български… нещо, което не се е случвало от… не знам откога. Имахме преди 20 години един, дето говореше чужди езици, но българският му беше като моя китайски. Имахме и такива, дето и българският, и английският им изглеждаха непревземаеми крепости. Имахме някои с чуден руски и сносен български. Но такъв, дето говори световен език (английски) и български, май не сме имали. Толкова ми е непривично, че чак ми иде, ако бях някой по-драматичен патрЕот, да пусна сълза и на секундата да се присетя за на Ванга предсказанието, че млад и висок човек ще оправи България. 

Кирил Петков към Столтенберг: Позицията на България за Украйна е като на членките на НАТО и ЕС

***

Разбрахме, че Нинова може и да се кандидатира пак за шеф на БСП, а може и да не се кандидатира… ама най-вероятно ще се кандидатира. Което въобще не е странно и не ни кара да си мислим, че „оставката“ ѝ е в гигантски кавички и е само трик за пред камерите и будалите. Не. Категорично. Добре поне, че е добър политик с интегритет, на който може да се разчита и има последователна политика в защита на българския интерес… какво? Колегите ми подсказват нещо… О, няма значение. Задраскайте последното. 

 

***

Детските градини. Така…

От една страна, чуваме, че новото правителство целяло да направи безплатни ясли и детски градини. От друга страна чуваме, че столичната община на Графиня Игнатиева си къта средства, отпуснати за детски градини, ама не строи детски градини, а вместо това си пази парите за нещо друго…

Хм… колко интересно. Човек би си помислил, че нещо се опитват да отклонят средствата към други програми и пера, по които да бъдат „усвоени“. И под „усвоени“ имам предвид безвъзвратно. 

Предвижда се детски градини и ясли да са безплатни

След фукането идват проверките, а след проверките ще вземе да се окаже, че колкото километрите магистрали бяха милиарди, толкова и детските градини са били хиляди…

Едно подсещане от колегите от Свободна Европа, които още през лятото ни обобщиха: „Ние сме направили хиляди детски градини, хиляди. 50 се правят в момента в София“, каза Борисов, като задочно се обърна към лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Проверка на Свободна Европа показва, че думите на бившия премиер се разминават с фактите. Според публично достъпните данни на Националния статистически институт (НСИ) между учебната 2009/2010 г. и учебната 2020/2021 г. броят на детските градини в България всъщност е намалял. За този период няма съществена промяна в местата в детските градини – средно за страната той е между 105 и 108 на всеки 100 деца“. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
9993 0

Свързани новини

Водещи новини