В Плевен пристигнаха 14 нови електробуси

  • 03 декември 2021 14:31

  • 1219
  • 2
В Плевен пристигнаха 14 нови електробуси
© Булфото (архив)

Плевен вече разполага с 14 нови електробуси и 14 зарядни станции за тях. Те са доставени по проект на Общината, реализиран по ОП "Околна среда 2014-2020" и финансиран с европейски средства. Това съобщиха пред медиите днес кметът Георг Спартански и управителят на общинското предприятие "Тролейбусен транспорт" инж. Ангел Несторов.

Електробусите Yutong са регистрирани, има и обучени шофьори за тях. Те са цветово оформени като тролейбусите, които и в момента се ползват в града.

Кметът Спартански посочи, че се очаква от пролетта на следващата година станциите за зареждане да са готови. "Шест ще са монтирани в тролейбусното депо, което се намира в жк "Дружба", а другите осем ще бъдат на старото депо до жп гарата.

Електробусите са напълно климатизирани. Разполагат с 32 седящи места, както и с обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен благодарение на механичната рампа и системата за накланяне. Пробегът на един електрически автобус при пълен заряд на батерията е до 400 км, а времето за зареждането ѝ е под 4 часа.

Общинският съвет на Плевен ще вземе решение по какви маршрути ще се движат електрическите автобуси най-вероятно от пролетта на следващата година.

Закупуването на електробусите е поредна стъпка към модернизация и обновяване на градския транспорт в Плевен. Отново с европейски средства бяха закупени 54 тролейбуса на два етапа. Така Плевен се превръща в град с изцяло екологичен градски транспорт.

Градската коледна елха на Плевен заблестя тази вечер в хиляди многоцветни светлини

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1219 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Диарбекир

2021.12.03 | 19:42

2
Голям боклук са в Бургас вече ги видяхме.Супер дискомфортни почти без седалки а там където има са по една голяма във формата на лодка от пластмаса без облицовка!Да не говорим,че освветлението е все едно гестапо ти свети в очите при разпит!

2021.12.03 | 14:59

1
Да са им честити! Това са последните придобивки, от тук насетне само мизерия...

Добави коментар

Водещи новини