Ето кои са най-опасните пътни отсечки у нас

  • 28 ноември 2021 19:50

  • 3622
  • 4
Ето кои са най-опасните пътни отсечки у нас
© bulphoto (архив)

Какво показват данните за опасните отсечки в България, заради които войната по пътищата не спира? 1500 са критичните точки у нас, сочи анализ на експерти от Института по пътна безопасност. На този фон МВР отчита едва 52 опасни места по българските пътища.

В Софийска област е най-голяма вероятността от смъртни случаи при ПТП. Веднага след нея се нареждат градовете Ловеч, Русе, Варна и Пловдив.

16-годишно момиче загина при гонка в село Маджаре

България е втората най-опасна за шофиране страна в Европейския съюз след Румъния, с около 9 смъртни случая за 100 000 жители през миналата година. Най-безопасна за шофиране в ЕС е Швеция.

Пътуването по маршрута Пловдив - Смолян е истинско изпитание. От май до днес са регистрирани 105 ПТП-та в участъка с 50 ранени и петима загинали.

Вече 16 г. в дните около Коледа кметовете на родопското село Забърдо дават курбан на пътя, за да почетат жертвите на пътя.

Кресненското дефиле също попада в черната статистика на най- опасните отсечки в страната. Преди дни шофьор на тир едва не загина, след като загуби управление и кабината на камиона му се надвеси над реката. Футболният съдия Ивайло Стоянов се движи на метри зад него и заедно с други пътуващи по трасето, му помага.

Особено опасно е ако не познаваш пътния участък, смятат шофьорите. Друг критичен участък е пътят Русе - Бяла. По данни на властите за 2020 г. тук са станали 26 катастрофи с 41 ранени и 4 загинали, а експерти алармират, че властите не се справят с намаляването на жертвите по пътищата.

„Това ни показва, че държавата практически не управлява риска и сякаш той не ѝе приоритет. Без управление на риска няма как да очакваме някаква промяна в културата на водачите“, заяви пред БТВ Георги Гълъбов, член на УС на Института за пътна безопасност.

Ключов фактор остава и контролът на движението по невралгичните участъци по пътищата.

Мая Йорданова
3622 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Талигар

2021.11.29 | 00:42

4
Пътищата у нас са средство за доене на ползващите ги по всевъзможни начини. Сигурно имаме най много камери на глава и нищо. Цялата состема е крива. КАТ гледа на пътя и ползващите го като портмонета.
popche

2021.11.28 | 22:26

3
в германия продават едни пътни карти на бг всички пътища са обозначени с череп и кости
Чудя се

2021.11.28 | 20:51

2
На водачите които не познават пътя а карат над 120.По българските пътища не можеш да знаеш какво има зад завоя защото АПИ не си гледат работата.Шофьор съм от 52 години
Семов

2021.11.28 | 20:31

1
Глупости всички пътища са под критериите за нормално движение.

Добави коментар

Водещи новини