Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма от София до Небраска

  • 26 ноември 2021 20:35

  • 128883
  • 0
Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма от София до Небраска
© Булфото (архив)

Как братя Домусчиеви, отгледани в България от комунистическата епоха, преминаха от продажба на обувки до контрол на империя на стойност 4,2 милиарда долара, варираща от здравеопазване на животните и корабоплаване до недвижими имоти и футбол, коментира авторитетното списание Форбс.

Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за хапване и дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 милиарда долара.

„Сега, когато сме по-запознати със зоонозните заболявания, има дългосрочна тенденция за по-високо производство на (животински) ваксини“, казва анализаторът на Citigroup Наван Тай.

Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 милиона долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г. Това помогна на собствениците й – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил също беше обявен за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър.

От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век и започвайки през 2000-те, когато България влезе в Европейския съюз, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4,2 милиарда долара, което също има интереси в недвижимите имоти и футбола.

Кирил Домусчиев: Бизнесът да плаща ток като в Германия, иначе затваряме

За Кирил ДомусчиевКирил ДомусчиевГ-н Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в град София. Г-н Кирил Домусчиев притежава, 52 г., поемането на слаби държавни активи винаги е по-сигурен залог от инвестирането в акции: „Ние не сме хора, които държат пари в банката или купуват акции на фондовия пазар. За мен това]е залагане“, той казва в интервю за Zoom от офиса си в София, облечен в свежа бяла риза. "Предпочитаме да инвестираме в нашите проекти, където можем да контролираме нещата."

Форбс изчислява, че Кирил и по-малкият му брат Георги, на 49 години, имат състояние от 2,1 милиарда долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемия; цените на стоки като стомана и въглища се покачиха, тъй като тесните места в корабоплаването се натрупват по целия свят, което води до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 милиона долара. „Тарифите достигнаха 12-годишни връхни стойности. Индустрията е на много, много добро място в момента“, казва Ранди Гивиънс, анализатор на корабоплаването в Jefferies.

Малко известни на по-голямата част от света, братя Домусчиеви са известни имена в родината си от 6,9 милиона души: те притежават най-успешния футболен отбор "Лудогорец". Адванс Пропъртис притежава и 44-годишна концесия за управление на черноморското пристанище Бургас и 2,7 милиона квадратни метра недвижими имоти в България. Те контролираха и най-голямата медийна мрежа Нова телевизия, преди да я продадат през януари за 340 милиона долара

Заредени с пари от продажбата на Nova и в стремежа си да се възползват от продължаващата ярост на IPO, братята планираха да направят Huvepharma публично на фондовата борса в Амстердам през юни, надявайки се да съберат поне 340 милиона долара при оценка от поне 4 милиарда долара. Но в последния момент те се отказаха и избраха да запазят фирмата частна. „Отстъпката за осигуряване на успешно IPO бе твърде висока, за да оправдае излизането на борсата“, казва Кирил.

Братята казват, че нямат нужда от публичните пазари, поне засега. „Честно казано, нашата философия винаги е била да реинвестираме печалбите си“, казва Кирил.


Родени в София от комунистическата епоха в началото на 70-те години на миналия век, братята и сестрите Домусчиеви учат в чуждоезикови училища — Кирил научи испански; Георги учи френски, докато родителите им работеха в горната средна класа. Баща им е работил като директор на електроенергийния отдел в София, а майка им като финансов директор в енергийна фирма.

Кирил Домусчиев: Внушенията, че участвам в концесията на летище „София“, са 100-процентова лъжа

През 1990 г. Кирил ДомусчиевКирил ДомусчиевГ-н Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в град София. Г-н Кирил Домусчиев притежава беше 21-годишен студент в Техническия университет в София – току-що преминал от задължителната военна служба – когато комунистическият режим в България рухна и страната започна хаотичен преход към пазарна икономика. Той е вербувал брат си и заедно започнали да продават местни дрехи и обувки. (Ще му отнеме 12 години, за да завърши и да получи своите степени, бакалавърска степен по промишлен мениджмънт и магистърска степен по маркетинг, докато управлява компанията. „Реших да завърша, защото това беше важно за родителите ми“, казва той с усмивка).

До 1996 г. фирмата нарасна до 2000 работници във фабрики в Италия и България. Не беше лесно време да управляваш бизнес. България току-що беше потънала в едновременна банкова и валутна криза, която доведе до хиперинфлация, достигаща връх от близо 600% през 1997 г. „Загубихме голяма част от капитала си през 1996 г.“, спомня си Кирил. „Нямаше банки, които да ни финансират. Бяхме млади и беше трудно. По това време имаше много борси, които имаха пари в брой и ние заемахме пари с месечна лихва от 10%-15%“, каза той.

Същата година българското правителство започна да продава на търг държавни активи и братя Домусчиеви усетиха златна възможност. Затова те решиха да осребрят бизнеса с обувки и обединиха печалбите си с неразкрити инвеститори, сформирайки инвестиционен фонд, наречен Напредък, който придоби около 15 новоприватизирани компании, включително производителя на мотокари Балкан. (Докато не притежаваха повече от 35% от никоя от фирмите на Напредък, братята все пак запазиха бизнеса в семейството: поставиха майка си Маргарита да отговаря за Балкан; тя все още е във фирмата днес на възраст 76.)

„С другите основатели на Напредък намерихме възможност да приложим нашия частен бизнес опит в държавни фабрики, които бяха много зле управлявани“, казва Домусчиев и добавя, че все още смята, че държавните компании в България се управляват зле.

Самоличността на останалите основатели на Напредък не е ясна, но братята започнаха да инвестират без тях през 2000 г., когато основаха Advance Properties.

Това беше и годината, в която купиха 54% от частично държавната фирма за здравеопазване на животни Biovet за 10,6 милиона долара - в момент, когато компанията имаше около 20 милиона долара годишни приходи. Те се заеха да купуват нови фабрики, преименувайки компанията Huvepharma през 2005 г. и по-късно придобивайки останалата част от фирмата за около 9 милиона долара. Huvepharma вече има 11 завода в четири държави, включително пет в САЩ в Арканзас, Колорадо, Мисури, Небраска и Северна Каролина.

Тъй като братята инвестираха в Huvepharma, те също диверсифицираха, като заложиха на корабната индустрия, друг предишен доминиран от държавата сектор в България. През 2008 г. те купиха 21% от държавната корабна фирма Navibulgar, основана през 1892 г., за 104 милиона долара като част от по-широк воден от Германия консорциум, който закупи 70% дял за близо 350 милиона долара.

Първоначалният момент на инвестицията в корабоплаването на Navibulgar – след глобалната финансова криза – не беше идеален. „Един месец след като купихме [Навибулгар], корабната индустрия се срина“, казва Кирил. По-късно братята изкупиха партньорите си за неразкрита сума и инвестираха милиони в нови кораби, които могат да плават по целия свят, включително Големите езера и Панама и Суецки канали. През 2012 и 2013 г. братята удвоиха корабоплаването, като придобиха дългосрочен лизинг на два пристанищни терминала в българското пристанище Бургас на Черноморието, като инвестираха 170 милиона долара в модернизация и по-късно удължиха наема в 2019 до 2065 г. Днес те очакват Navibulgar да допринесе с 30-35% от общите приходи на Advance Properties през 2021 г. „След много лоши години наистина процъфтява“, казва той.

Инвестицията на братята в техния футболен отбор датира от 2010 г., когато платиха 60 000 долара за "Лудогорец", футболен отбор, който се намира в най-ниската дивизия в лигата и работи извън град с голяма фабрика на Huvepharma. Братята удвоиха инвестицията си и на следващата година построиха нов стадион. Предишният аматьорски отбор спечели две последователни издигания, за да достигне до най-високата дивизия на страната до 2011 г., преди да продължи рекордното поредица от 10 последователни национални титли, която се простира и до днес.

Кирил Домусчиев за Иво Прокопиев: Олигархичният му кръг постоянно тормози нормалния бизнес в страната

Лудогорец спечели и едно от по-особените си притежания на Кирил Домусчиев: плешив орел на име Фортуна, на името на римската богиня на късмета. През 2014 г. "Лудогорец" се изправи срещу италианския клуб "Лацио" в елиминационните фази на Лига Европа на УЕФА. И двете страни имат орел за свой символ, а Лацио редовно лети със собствения си орел, Олимпия, преди мачовете на своя стадион в Рим. Собственикът на Лацио Клаудио Лотито беше толкова сигурен в успеха, че направи залог с Кирил, че ще му подари орел, ако Лудогорец спечели – и те го направиха. „След като елиминирахме Лацио, получих подарък от Лотито“, казва той. и добавя: Значи сега нашият орел е от "Лацио".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
128883 0

Свързани новини

Водещи новини