Очевидец на трагедията на „Струма”: Автобусът няма един метър спирачен път

  • 24 ноември 2021 08:04

  • 13851
  • 10
Очевидец на трагедията на „Струма”:  Автобусът няма един метър спирачен път
© Булфото

Свидетелски разказ за инцидента на магистрала „Струма”, който отне живота на 45 души. Васко Пиргов е един от първите, отишли на мястото на катастрофата.

„Бях на около 100 метра от автобуса. Когато дойдох, тук бяха органите на ОДМВР - Перник, две пожарни. Първото, което ми направи впечатление, въпреки че платното не е като сега сухо, а валеше, е че автобусът няма един метър спирачен път. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките”, посочи той.

По думите му няма как шофьорът да е заспал. Смята така заради наличието на маркировка, която издава звук при досег с гумите. „Оставям 10% възможност за техническа неизправност. Чух мнения, че е гръмнала бутилка за сгъстен въздух на спирачките, но изключвам и това като вариант”, добави Пиргов.

„Според мен автобусът е бил добре зареден с гориво и срязвайки предна лява гума, резервоарът е пробит, дизеловото гориво изтича. Дизелът е труднозапалим, но от тези искри, които са се получили, има нагряване. Получават се пари, навлизайки в купето, предполагам, че това е задушило или пък по някакъв начин е зашеметило пътниците. Вследствие на втория удар, когато спира автобусът, той се пали отпред”, каза още свидетелят.

"Беса Транс" от години организира екскурзии за Истанбул и е имала лиценз за работа до 2022 г.

Пиргов отчете и факта, че участъкът, в който се е случила трагедията, е с висока концентрация на пътни произшествия. „Виражът е доста голям, денивелацията - също. Трябва да има знак за ограничение до 90 км, дори и 60 - до излизане на разклона за Старо село”, смята той.

Работата не разследващите екипи продължава и днес. Ще бъде сформирана група от Регионалното министерство, която ще обследва състоянието на настилката, маркировката и знаците. Платното в посока Дупница остава затворено за всички преминаващи. Осигурен е обходен маршрут през Радомир.

Калина Христова
13851 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Tv Коледа

2021.11.24 | 21:05

10
Мисля, че самото незумно разположение на тази отбивка и мантинела, както и некачественото обозначение са изиграли ключова роля. Въобще целият път заблуждава, че е магистрала, но няма качества за магистрала. Трябва да го ограничат на 80 за автобуси и 100 за коли. Това е истината. Даже и да се подобри, с тия виражи и наклони си е страхотия.
индиректно

2021.11.24 | 11:43

9
се е набол в мантинелата след като се е чул гръм ако е от гръмнала предна дясна е възможно но не е възможно да пламне като факла затова професора казва че е имало пиротехнически средства с ДРУГИ дсуми бомба а е горял и бензин в туби
поправка

2021.11.24 | 11:38

8
какви места за почивка като това е отбивка на завой за загрели и аварирали коли освен това знаци постоянно се крадат а маркировката е ясна и видима А ПИШЕЩИТЕ ТУК ЗАЩО НЕ КОМЕНТИРАТ ЧЕ НЕ СЕ СПАЗВА ДОРИ ЧЕРВЕНОТО НА СВЕТОФАРА И СЕ МИНАВА НА ПРЕЛЕЗ ПРИ СПУСНАТА БАРИЕРА
пресен

2021.11.24 | 11:33

7
не се притеснявай може да те вкарат по бързо в сценария когато мечката играе у съседите неминуемо ще дойде и в твоя двор ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ МЕЧКАТА ТРОМАВО СЕ Е ОПИТАЛА ДА НИ ПРЕСКОЧИ
Росен

2021.11.24 | 10:49

6
Сега ще има да си чешат езиците с тази катастрофа цяла година. Разбрахме. Стига толкова писания.

2021.11.24 | 10:11

5
Възможно ли е да е атентат

2021.11.24 | 10:01

4
Местата за почивка трябва да са по добре обезопасени,ако е имало спрели коли е щяло да стане мазало.Отделно мястото за почивка не е избрано добре,предвид скалата отстрани и лекия завой ,не е трябвало там да има място за почивка .Трябва да се обособяват на места където няма завои и има широка видимост

2021.11.24 | 09:54

3
Директно се набол в мантинелата ,която отделя мястото за почивка и въпроса е трябва ли да има мантинела там,вероятно не е очаквал ..Местата за почивка в западна Европа са в повечето пъти изключително добре обозначени,отбивките на повечето места са на малко по - високо повдигнато ниво от магистралата и обикновено зад високи дървета,предшествани от множество знаци и табели ,стрелки .

2021.11.24 | 09:52

2
Сега е пандемията на Ваксинираните!Спрете да се ваксинирате.Не се доверявайте.Крият всичко.
пиргов

2021.11.24 | 09:42

1
стига глупости на 100 метра си от автобуса а когато си отишъл до него там вече са били органите ДРУГ СВИДЕТЕЛ КОЙТО Е ЗВЪННАЛ на 112 когато е чул глух и силен гърмеж твърди ще органите са дошли за около 20 минути автобеса е бил обгърнат в пламъци веднага след гърмежа ГЪРМЕЖА МОЖЕ ДА Е НА ПРЕДНА ДЯСНА ГУМА НА БУТИЛКА ПОД НАЛЯГАНЕ ДОРИ С ГАЗ ИЛИ НА БОМБА САМОДЕЛКА а е горял бензин

Добави коментар

Водещи новини