За кого би камбаната на социолозите?!

  • 15 ноември 2021 07:45

  • 2009
  • 0
За кого би камбаната на социолозите?!
© pixabay

Изборните резултати за състав на 47-то НС все още не са окончателни, но очертаха ясни тенденции. Една от тях буди въпроси на пръв прочит и това е разминаването между прогнозите и резултатите на първата и някои от следващите политически сили. Очевидно е едно - и при предходният вот на 11 юли, и сега всички социологически агенции дружно предвиждаха водачеството на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и...дружно не  познаха. Та, простичкият въпрос е: на какъв терен и с какви хора се правят социологическите проучвания, така щото да се разминават впоследствие с реалните резултати?

Бърз преглед на прогнозите на отделните агенции от преди дни сочи, че всички те очертават предимството на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на в предизборната надпревара с около 8% пред вторите - ПП ПП.

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 24,1%, ПП - 16,5%, БСП -16%. Колебаещите се ще решат за среброто

Някои от проучващите на терен срамежливо посочиха, че "Продължаваме промяняната" може и да бие БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ама не е много сигурно. Разбира се предварителните проучвания винаги се поднасят с много уговорки и условности, но пък посочват някакви проценти, които впоследствие се оказват неверни.
Това е основание да попитаме:

как се правят проучванията, които така заблуждават предварително общественото мнение? Анкетите само сред общински и държавни служители ли се правят, които по обясними причини винаги са зависими от силните на деня или поне от онези, които са ги назначили?

Изненада за социолозите се оказа и ниската избирателна активност. Те очакваха президентският вот да вдигне интереса към гласоподаването, ама нейсе. Повечето от тях комай живеят в някакъв паралелен свят и не виждат, нито чуват за умората и отчаянието на хората, които не вярват на държавата, нейните институции и политиците.
В интерес на истината дотук познаха само водачеството на кандидат-президентската двойка Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на - Илиана Йотова, които отиват на балотаж идната неделя. 
Ама това и мнозина без да са социолози можаха да предскажат.
Публична тайна е недоверието в социологията през последните години. За честта на науката обаче и за изчистване на собствения й имидж, е добре да получим отговор на тези въпроси, които си задава всеки буден гражданин.


Таблица: фейсбук

Анализите на вота пък предстоят и е добре те да се правят от експертите, на които ще продължим да завадаме въпроси. Иначе е ясно, че от политика, журналистика и футбол, у нас всеки си въобразява, че разбира. Особено откакто съществуват социалните мрежи, до които и професорът и простакът имат еднакъв достъп.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2009 0

Водещи новини