Почитаме паметта на Св. великомъченик Мина

  • 11 ноември 2021 06:56

  • 2973
  • 3
Почитаме паметта на Св. великомъченик Мина
©

Православната църква почита днес паметта на Св. великомъченик Мина. Той бил египтянин и изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век.

По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж, на тържество в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Св. Мина бил заловен и жестоко измъчван, накрая отсекли главата му.

Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали с почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

Св. Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома и за деца.

На 11 ноември се почита също паметта на Виктор и на Викентий. Виктор бил войник при император Антонин (138-161 г.) в Италия, който преследвал християните. Виктор отказал да принесе задължителната жертва на боговете и бил подложен на мъчения, но ги преминал невредим. При всички жестоки мъчения, на които бил подложен Виктор, присъствала младата християнка Стефанида. Тя видяла слизащите от небето венци - за него и за нея, започнала да слави подвига на мъченика и заедно имали мъченическа смърт на 11 ноември 213 г.

Викентий бил дякон във Валенсия, Испания, при император Диоклетиан. Пострадал за вярата си и бил мъченически убит през 235 г.

Имен ден празнуват  Виктор, Виктория и Минчо, Минка. Екипът на NOVINI.BG  им желае здраве и късмет!

Последвайте канала на

Калина Христова
2973 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.11 | 09:28

3
КОЙТО Е ПРЕДАЛ БОГА, ДА ЗНАЕ, КАКВО ГО ЧАКА!
Св. Мина:

2021.11.11 | 08:28

2
"Не искам седесарските безродници и слуги наа дявола на ме почитат".
Новини.бг - медиен кенеф

2021.11.11 | 08:27

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата

Добави коментар

Водещи новини