Шефката на "Автомагистрали" опроверга бившите управляващи: Лъжа е, че има банкови гаранции

  • 09 ноември 2021 09:33

  • 27250
  • 14
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Заради строежа на АМ "Хемус" преди дни в дружеството влязоха НАП и МВР, които иззеха документи и лаптопи, свързани със строителството на магистралата. Какви документи са иззети при акцията и забавя ли се строежът на "Хемус" след разкритията за изнесените милиони?

,,Няма никаква драма, ние сме свикнали. Така или иначе сме обект на проверка от самото начало и няма нищо притеснително в това, напротив. Обратно на това, на което твърдят някои бивши колеги, по първи, втори и трети лот, където има разрешение за строеж, работата продължава. Тя не е спирала. И в момента се работи, и в момента се сертифицират свършени работи. Там, където се говори за незаконно строителство, ние нищо не правим, тъй като нямаме право'', коментира председателят на Съвета на директорите на държавно дружество "Автомагистрали" Десислава Христова.

Главният секретар на МВР: Разкритата схема има повтаряемост във всеки лот на "Хемус"

Тя припомни, че автомагистрала "Хемус" е само част от "ин хауса".

Да не забравяме, че тук става въпрос за Видин - Ботевград, който също е голям проект. И 84 свлачища също са дадени по "ин хаус". Всичките тези обекти едва ли има фирма в България, която би могла да се справи със собствени усилия. И "Хемус", и всички други обекти, дадени по "ин хаус", са проблем и предизвикателство пред нас. Договорите симулират доставка на материали и наем на техника, а реално по същество са строителите на съответните обекти или части от тях. Законът дава право симулативната сделка от "прикрита" да стане "явна". Въпросът е отначало "ин-хаус" предвижда собствени възможности и някакъв доста по-ограничен процент на външни услуги, допълни Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ подизпълнителите могат да бъдат изсветлявани.

Започна проверка на "Хемус"

,,Те самите нямат против, имаме официално писмо от браншовата камара. Доставчиците на материали биха искали да бъдат наречени строители. Те също биха искали да бъдат изсветлени и да работят по-прозрачно. Цените за "Хемус" са приемливи и добри. Ако бъде прекратен "ин хаусът" - при една следващата процедура цената със сигурност би се оскъпила много повече. Раздадените вече аванси едва ли ще бъдат върнати'', подчерта тя.

Изпълнителният директор смята, че не е трябвало да се възлага "ин хаус" на "Автомагистрали".

Ние играем на свободния пазар, изхранваме се от работата си, не сме на бюджет. Респективно носим риска от загуби. Цените на материалите вървят нагоре и тези, които са фиксирани, са нормални. Ако погледнете другите "ин хауси" - те са раздадени един след друг. Какво ще кажете за свлачищата, за които са раздадени в пъти над цената на цялото свлачище под формата на аванс. Раздадени са пари за лот 7, 8 и 9, където още няма никаква яснота какво трасе ще има, коментира Десислава Христова.

МВР и НАП нахлуха в „Автомагистрали“ ЕАД

И е категорична, че няма как парите да бъдат върнати.

Лъжа е, че има банкови гаранции за всички. От всичките стотина фирми - може би има за една, две фирми. Всичко друго е застраховки. А тя е, ако има неизпълнение. Една сага, от която няма излизаме. Най-малко обвинявам бившите си колеги, които са били на моето място. Убедена съм, че такива грандиозни схеми няма как да се случат без благословия от най-високо място, добави тя.

Последвайте канала на

Владимир Василев
27250 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2021.11.09 | 13:01

14
Шефката на служебната бандитска правителство на руменчо радевв, на автомагистрали е некомпетентна, ДА ГО ДУХА!
Само ГЕРБ

2021.11.09 | 12:57

13
Това е спасението! Всичко друго е плява,видяхме ги!!!
Пред фактите и Боговете мълчат!

2021.11.09 | 12:55

12
За 7 месеца унищожиха държавата! Само за денонощие,има 345 починали! Това го нямаше и на войната в Сирия-факт! Скрийте се червените мърши и не лъжете и не тровете живота на хората!!

2021.11.09 | 12:49

11
Борисов е лъгал нагло за банковите гаранции ! Арестувайте шопарчекмеджето !

2021.11.09 | 12:48

10
НЕЗАБАВЕН АРЕСТ на Борисов , Нанков , Аврамова и на шефовете на строителните фирми ! Възстановяване на откраднатите милиарди ! Съд и затвор за тия хайдути !
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

2021.11.09 | 12:39

9
МОЯТ ГЕН-МАЙОР РУМЕН РАДЕВ ЩЕ СПЕЧИЛИ И СЪМ МНОГО ЩАСТЛИВА! ЩЕ ВИДИТЕ ВИЕ ОТ ГЕРБ, КОЙ ЩЕ ВИ ОТПРАВИ НОВОГОДИШНО ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ МАЛКИЯ ЕКРАН!
Mitaka

2021.11.09 | 12:27

8
СПАСЕНИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ, МАСОВО ГЛАСУВАНЕ ЗА ГЕРБ

2021.11.09 | 11:43

6
Като искаш да те лъжат и баламосват и Рашков да те вика да се разписваш в полицията, че няма да купуваш гласове, без да има каквото и да е основание за това а Радев да мачка контитуцията и да му носят торбички с пури и ром, гласувай си за тях.
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.11.09 | 12:11

7
Значи искаш да купуваш гласове, а кypво платена от Пеевски?
Бая ви Тони

2021.11.09 | 10:59

2
В момента същите тези фирми шантажират държавата за зимното потдържане Лицето Борисов е престъпник

2021.11.09 | 11:14

5
бегай
ЧОКО БОКО

2021.11.09 | 11:06

4
КРАДЛИВИ ПСЕТА СА ВСИЧКИ ДЕТО СА БИЛИ В ПОЛИТИКАТА ДО СЕГА.

Добави коментар

Водещи новини