Панихида за патриарх Максим девет години след кончината му

  • 06 ноември 2021 07:57

  • 610
  • 1
Панихида за патриарх Максим девет години след кончината му
© Булфото (архив)

В троянския манастир „Успение Богородично“ ще бъде почетена паметта на негово светейшество патриарх Максим по повод девет години от кончината му, които се навършват днес.

От 9,00 часа в храма на манастира ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а от 10,30 ч. панихида за патриарх Максим, поясни йеромонах Стефан.

„Покойният патриарх Максим е една светла личност, озарила със своето дело и своя живот няколко епохи. По Божия промисъл и с благословението на пресвета Богородица, той успява достойно да носи своето служение във всеки един отрязък от време, в което му се е налагало той да служи, било то като монах, архимандрит, епископ, митрополит и като патриарх.

Делото на блажено починалия патриарх Максим е колосално, както по своята продължителност, така и по своята наситеност. Най-големия завет, който можем да приведем от неговия почти стогодишен живот и от неговото 41-годишно патриаршеско служение е заветът на абсолютна и всякогашна вярност към Бога и към светата му църква, защото ние знам, че патриарх Максим преживя много, претърпя много, но не се поддаде пред никой, защото знаеше, че се бори за истината, а истината е нашия Христос Бог.

Духовници и миряни почетоха паметта на патриарх Максим в Троянския манастир

Той остава за Българската православна църква образец за човек искрено вярващ, образец за монах, за архиерей. И най-вече патриарх Максим остава за Българската православна църква основата на събитията, които сега ни дават възможност  спокойно да изграждаме своя църковен живот.“

Патриарх Максим почина  на 6 ноември 2012 г. на 98 годишна възраст и беше погребан в църквата на Троянския манастир, откъдето започва монашеския му път. Той беше начело на Българската православна църква в продължение на 41 години.

Последвайте канала на

Калина Христова
610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РУСКИ РОБ

2021.11.06 | 11:31

1
ПРЕДИ ГОДИНИ В БЕЛЕНЕ ОГОЯВАХА СВИНЕТЕ НА ПРАВЕШКИЯ МАНГАЛ С ТРУПОВЕТЕ НА АНТИКОМУНИСТИТЕ,СЕГА СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,КОИТО МУТРАФОНОВА НАЗНАЧИ-ЖИВИ НИ ЯДАТ.МУТРАФОНОВА-СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ-В ПРЕЗРЯНАТА ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЛАЙНЯНА РУСКА ТЕРИТОРИЯ ОКОЛО БАЛКАНА ВЕГЕТИРАТ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ СЪС СКОТСКО РУСКО САМОСЪЗНАНИЕ И БЕЗ КАПКА БЪЛГАРСКО В РУСКАТА СМРАД...

Добави коментар

Водещи новини