Министър Бозуков: До края на годината планираме плащания от близо 1,3 млрд. лева към земеделците

  • 29 октомври 2021 12:47

  • 441
  • 2
Министър Бозуков: До края на годината планираме плащания от близо 1,3 млрд. лева към земеделците
© МЗХГ

До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет близо 1,3 млрд. лева. От началото на мандата на служебното правителство са разплатени средства към стопаните в размер на 533,57 млн. лева, от различните направления. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян на брифинг. Той съобщи в аванс, че днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ предстои да утвърди указанията за прилагане на помощта в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ с максимален бюджет 72 млн. лева.

Този ресурс ще достигне до 50 хил. стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“. От тях 19 652 са в отрасъл животновъдство, като общият бюджет от 37,5 млн. лева ще бъде разпределен по 77 лв./глава за млечни крави, в т.ч. под селекционен контрол и биволи, месодайни крави под селекционен контрол. За планински крави и месодайни крави/юници по 45 лв./глава. Помощта за овце и кози, под селекционен контрол, ще бъде по 19 лв./глава, а за овце и кози, планински и Преходна национална помощ (ПНДЖ3) – 15 лв./глава.

Проф. Бозуков подчерта, че общият размер на помощта за пчеларите е 5 млн. лева и тя ще достигне до 6 285 стопанства, като те ще получат по 7 лева за всяко пчелно семейство. Министърът информира още, че 29,5 млн. лева са предвидени за близо 21 хил. стопанства, в които се отглеждат плодове и зеленчуци. В стопанствата, в които се отглеждат ябълки, круши, череши/вишни, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, ягоди и малини ще получат по 550 лв/ха., а фермерите отглеждащи сливи и десертно грозде по 280 лв./ха. Субсидиите, предвидени за отглеждането на домати, краставици, корнишони и патладжан са 800 лв./ха, за пипер – 1120 лв/ха, за картофи, лук и чесън – 600 лв./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха, за отглеждането на оранжерийни краставици, домати и пипер по 3300 лв./ха, за винени лозя по 170 лв/ха. Приемът ще бъде отворен през ноември, а плащанията ще бъдат през декември.

Министърът припомни, че ръководството на служебния кабинет е заварило почти изчерпани средства за подпомагане на земеделците по мерките за преодоляване на загубите от Ковид кризата и по de minimis. „Това не беше решило проблемите в сектора, Ковид кризата продължава, загубите в земеделието също. Междувременно се явиха и други проблеми, като големите щети от градушката в Пловдивско, повишението на цените на фуражи, торове, препарати, горива и енергия“, заяви Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян. По думите му, екипът на МЗХГ съумя да подготви точни и реални средства за актуализация на бюджета, предвидени за овладяване на кризата и съобразен със сериозността на ситуацията. Разчетите бяха предоставени на депутати и бяха внесени за разглеждане в Народното събрание при актуализацията на Бюджет 2021 г. „Искам да благодаря на народните представители за гласуваната актуализация, макар тя да беше редуцирана от предложената от нас с около 25 млн. лв.“, коментира министърът.

Проф. Бозуков припомни, че в средата на октомври бе отворен приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. И посочи, че проектните предложения могат да бъдат подавани до 25.02.2022 г., а общият предвиден бюджет е над 387 млн. лева. Чрез подмярката ще се стимулира по-добро използване на факторите за производство, въвеждане на нови продукти и подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост. Той уточни, че по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през ноември ще бъдат пуснати 2 процедури, насочени млади фермери и малки стопанства. По справка на Държавен фонд „Земеделие“, от началото на мандата до момента по ПРСР са сключени 451 договора, като предоставената Безвъзмездна финансова помощ по тях е в размер над 89 млн. лева, информира още министър Бозуков.

„Не бих искал да пренебрегна свършеното по Програмата за морско дело и рибарство, която също се управлява от МЗХГ“, заяви министърът. Той информира, че от средата на май до сега по нея имаме сключени 141 броя административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 5 368 197,54 лв.

По думите на министъра първите плащания по схемите за директни плащания към стопаните за Кампания 2021 г. вече са факт. „На 26 октомври животновъдите получиха плащане по първи транш в размер на 18,7 млн. лева по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството“, съобщи проф. Бозуков. До края на годината, по схемите за директни плащания за кампания 2021 са предвидени плащания с общ размер 865 млн. лева.

ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

Министър Бозуков коментира още и въпроса с недостига на дърва за пазара, като заяви категорично, че темата не трябва да се употребява политически. Той изтъкна, че горските територии на страната заемат близо 35% от нея и че годишният прираст е в размер на близо 14 млн. пространствени куб. м. (пр. куб. м.) От тях реално се използват между 5-7 млн. пр. куб. м. „Предвид съотношението между общинските и държавните горски територии, което е 25% към 75%“, сами разбирате, че те няма как задоволят нуждите на местното население. „Затова сме създали нужната организация по добиването на дърва за огрев и от териториите на държавните горски стопанства“, подчерта министър Бозуков. Той увери, че тазгодишният износ на дървесина е на половина в сравнение с предходната година, като обясни, че в рамките на вътрешнообщностната търговия, той няма как да бъде ограничен, защото може да има и международни последици за страната ни.

По въпроса взе отношение и ресорният заместник-министър Атанас Добрев, който обясни, че е разпредено на всички териториални структури да бъдат в ежедневна връзка с кметовете на съответните населени места. Те следва да информират при установен недостиг или изоставане при осигуряването на дърва за огрев на местното население. „До момента от нашите териториални структури не е постъпвала информация за недостиг и забавяне, което да не може да бъде преодоляно. Ако има такива сигнали, моля да ни ги подадете, като поемаме ангажимент те да бъдат проверени“, уточни заместник-министърът.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тгхйиуууклклллкхгр

2021.10.29 | 13:05

2
И дървата поскъпнаха не е най евтиното с дърва
То дърва има, но ...

2021.10.29 | 12:55

1
То дърва имо,но кога ще бъдат премахнати онези които са били верни слуги на ДС, а такива в Министерството на земеделието има доста?

Добави коментар

Водещи новини