Малък, горд и упорит народ

  • 21 октомври 2021 15:21

  • 4388
  • 0
Малък, горд и упорит народ
© nzherald

Wikipedia казва: „Сентинелците (също наричани Сентинели) са местните жители на Северен Сентинел, остров на Андаманския архипелаг в Бенгалския залив. Островитяните отказват контакт с външния свят и са практически единствените хора, които остават недокоснати и незасегнати от съвременната цивилизация“.

Това… не е съвсем вярно обаче. Искам да кажа: частта, че са единствените хора, недокоснати от съвременната цивилизация…

Как стигнах до тия сентинелци ли? Търсех информация за един остров в Шотландия. Легендата казва, че в Шотландия има един остров, наречен Островът на дискусията, на който преди много време водели онези, които имат някакъв спор. Закарвали ги там и ги оставяли – със запас от сирене и уиски – за да се изяснят и да си решат проблемите. Прибирали ги чак когато стигнели до решение и си изгладели взаимоотношенията. 

Исках да направя паралел между тази историческа справка и какво е нужно на болното общество на България. 

Вместо това интернет (тази чудна магия!) ме изпрати на съвсем друго място в търсенето на острови по ключови думи – Северен Сентинел; сякаш ми каза: „Няма смисъл да търсиш Островът на дискусията, тоя кораб отдавна е отплавал. Това, което търсиш, по-скоро е Северен Сентинел и диваците, които го обитават“. 

Интернетска му работа, какво да го правиш…

Това е племето, което убива всеки, който дръзне да се приближи. Вероятно и са канибали, кой ги знае? Ясно е, че много лесно една модерна армия може да ги ликвидира (каква армия… петима пияни алабамски селяни с М-16!) за няколко минути, но са толкова незначителни, че никой не би се занимавал с тях, оставили са ги там, да си живеят и толкова…

Няма как да знам, но предполагам, че и те се страхуват или биха се страхували, ако някой им предложи 5G-мрежа, ваксини, електричество, лекарства. Вероятно и те си имат ритуали и традиции, връзват си конци по китките и пеят молитви, мятат сол, захар. Кой знае? 

Малък, горд и упорит народ. Сентинелците, това…

Сега, защо аз въобще бях седнал да търся острови и по-конкретно онзи – Островът на дискусията? 

Както казах, традицията ми се стори много готина, а причината, изначалната причина беше едно натрапчиво чувство, че някои хора имат кратка памет и имат нужда да седнат и да се изяснят. 

Например: шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов има къса памет и не помни, че искаше зелени сертификати и ваксинация, за да могат заведенията да работят без ограничения в работното време и капацитета. 

Въведоха ТОЧНО това, което той искаше, той каза, че ще излезе на протест…

Ето в тази новина четем:

От туристическия бранш предлагат да отпадат ограниченията за бизнеса, но да се стимулира ваксинацията

„Да отпаднат всички ограничения за капацитет и работно време за дейностите, засегнати от заповедта на здравния министър, като те да могат да се посещават от хора, които са ваксинирани, или имат: антигенен тест, документ, че са преболедували, бърз тест, който да се поеме от държавата, или PCR тест. Това предлагат от туристическия бранш, съобщи пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов“.

Онзи ден пък същият Алибегов:

Алибегов за зеления сертификат: Ще протестираме ежедневно

Хм…

Също така си мисля, че има и силен когнитивен дисонанс у бившия здравен министър – Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г., който въвеждаше локдауни (пълно затваряне!), по време на неговата партия слагаха полиция на входа-изхода на градовете, заведенията не работеха никак, а сега, когато всичко е отворено, при това БЕЗ ограничения за хората със сертификат, смята, че въведеното е „дискриминация“. 

Аз лично за себе си взех решение какво да правя. Взимам си пуканки и сядам да… 

… да чета за Сентинелците. Много интересно племе. Станаха популярни около смъртта на един християнски евангелист, който пред няколко години се опита да ги похристиянчи и да им занесе някаква култура, а те го ликвидираха. Един американски турист си замина по същия начин. 

Много интересни хора…
 

Последвайте канала на

Александър Томов
4388 0

Водещи новини