НСИ ще проведе контролни анкети на 14 000 домакинства

  • 12 октомври 2021 14:34

  • 1326
  • 0
НСИ ще проведе контролни анкети на 14 000 домакинства
© Булфото архив

Националният статистически институт започва две контролни изследвания за Преброяване 2021. Над четиристотин експерти, които работят в статистическите отдели на НСИ в цялата страна, ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях, съобщават от института.

Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 г.

Целта на първото изследване е да установи точността на данните за населението и жилищата, които са вписани в преброителните карти, и да установи размера на допуснатите грешки. Второто изследване е свързано с обхвата на населението за страната, като целта му е да установи относителния дял на непреброените и два пъти преброените или дублираните при преброяването лица.

Националното преброяване приключи. Какви са резултатите?

Въз основа на данните от контролните изследвания ще се определят основните източници на грешки, които да бъдат избегнати при следващи преброявания на населението и жилищния фонд.

По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5 775 хил. души, от които с хартиени карти са преброени 3 370 хил. души, а електронно - 2 405 хил. души.

Преброителите имат срок до края на тази седмица да предадат преброителните карти и обобщените данни от участъците, в които са работили, което означава, че броят на преброените на хартия ще се увеличава всеки ден.

Първите предварителни резултати за населението на България ще бъдат обявени в края на 2021 г.

Мая Йорданова
1326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини